Зеленчуков кейк

Зеленчуков кейк

Начин на приготвяне:

1. За тестото смесете брашното с бакпулвера. С миксер разбийте маслото и крема сиренето. Добавете брашното с бакпулвера, солта, оцета и водата и продължете разбиването. Щом се оформи топка тесто, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио и я оставете в хладилник за 1 час.
2. За пълнежа смесете в купа жълтъците с крема сиренето. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно естрагон. Добавете и малко зехтин. Разбъркайте до гладкост и поставете пълнежа в хладилник за 10-15 минути.
3. Разрежете измитите и небелени тиквички на половина и ги нарежете на тънки ленти с помощта на ренде /т.нар. китайска мандолина/ или с широка белачка за зеленчуци. Почистете моркова и го нарежете по същия начин.
4. Разточете тестото в дълга елипсовидна форма. Намажете с масло дъното и стените на кръгла форма с пружина /20 см диаметър/. Изрежете първо ленти за стените на пая и ги напаснете, като хубаво ги притиснете, където се съединяват. След това сложете парчета за дъно. Надупчете дъното с вилица.
5. Изсипете пълнежа с крема сирене. Започнете да редите тънките парчета зеленчуци отвън навътре, като ги редувате, т.е. редувайки и цветовете. Зеленчуците се редат като листа на роза. Накрая полейте малко зехтин върху зеленчуците и печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.

Продукти

За тестото:

  • 285 г брашно
  • 140 г масло
  • 130 г крема сирене
  • 5 ч.л. студена вода
  • 1.5 с.л. оцет
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 200 г крема сирене
  • 2 жълтъка
  • 4 стръка пресен естрагон
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 1 жълта тиквичка
  • 1 тъмнозелена тиквичка
  • 1 голям морков

Свързани рецепти