1. Нарежете тиквичката и морковите по дължина с белачка за зеленчуци.
2. Сложете ги в купа с добре подсолена вода и ги оставете да се овкусят за 10–15 минути. Отцедете ги, без да ги изплаквате от солената вода.
3. Загрейте мазнината в дълбок съд. В купа налейте студена вода и сложете в нея 5-6 кубчета лед.
4. Непосредствено преди пърженето потапяйте лентичките една по една в ледената вода, овалвайте ги в брашно и ги пускайте в горещата мазнина. Пържете няколко минути, докато станат хрупкави и златисти. Отцедете ги от излишната мазнина върху кухненска салфетка.
5. За соса накиснете средата на хляба във вода и го изцедете с ръце, сложете го в голяма купа. Прибавете малко олио, разбъркайте добре, добавете смлените орехи, и при непрекъснато бъркане наливайте олиото. За по-гладък сос може да направите това с пасатор. Разредете соса с малко кисело мляко до желана от вас гъстота. Накрая прибавете пресован чесън, сол и оцет на вкус.
6. Сервирайте зеленчуковия чипс със скордаля.

Продукти

  • 1 тиквичка 2 моркова сол на вкус брашно олио за пърженеЗа соса:100 г смлени орехи 2 филии бял хляб 0.5 ч.ч. олио 2 с.л. кисело мляко сол чесън и оцет на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички