Начин на приготвяне:
Обогатена зелена салата с печени смокини, дресинг с авокадо и настъргани сушени жълтъци.
1. За зелената салата със сушени жълтъци пригответе първо сушените жълтъци. За целта сипете в малка тавичка захарта и солта и добавете листенцата мащерка. Разбъркайте и разстелете на един равномерен слой. Оформете 4 кладенчета и във всяко поставете по 1 жълтък. Покрийте жълтъците внимателно със сместа от сол и захар и поставете в хладилник за 6-12 часа, докато се изсушат. Можете да използвате и жълтъци на пъдпъдъчи яйца, за които са достатъчни 3-4 часа сушене. След това извадете изсушените жълтъци и внимателно ги измийте под тънка струя течаща вода. Веднага ги подсушете с кухненска хартия.
2. В тава, постлана с хартия за печене подредете разрязаните на половинки смокини. Поръсете с щипка сол, щипка кафява захар и малко малинов оцет. Поставете по едно парче сирене бри върху всяка смокиня и увийте долната част в слайс прошуто. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 15-20 минути.
3. За дресинга сипете белтъците, горчицата и обеленото и нарязано авокадо във висок съд. Пасирайте до гладкост и добавете зехтина на тънка струйка. Овкусете със сол и бял пипер и разбийте отново.
4. Нарежете репичките и краставицата на тънки кръгчета, а жълтото цвекло и авокадото - на кубчета. Сложете ги в купа и залейте с малко дресинг и разбъркайте. В друга купа смесете листа бейби спанак, валериана, зелена салата и тученица. Поръсете с малко зехтин и разбъркайте внимателно.
5. За да сервирате зелена салата със сушени жълтъци, сложете в дълбока чиния листа от различните видове зелените салати. Върху тях сипете от овкусените зеленчуци. Поръсете зърна предварително прецеден червен боб и грах. Подредете запечени смокини и поръсете с настъргани лешници и сушен жълтък.

Продукти
- 4 жълтъка
- 200 г сол
- 200 г захар
- 1 стрък мащерка
- 200 г смокини
- 100 г прошуто
- 100 г сирене Бри
- малинов оцет
- 1 краставица
- 0.5 авокадо
- 1 връзка репички
- 1 жълто цвекло
- 100 г листа зелена салата микс
- 100 г печени лешници
- 200 г червен боб
- зехтин
- сол и черен пипер
- 100 г стерилизиран грах
За дресинга:
- 2 белтъка
- 1 с.л. горчица
- 0.5 авокадо
- 2 с.л. зехтин
- сол и бял пипер