Това е рецепта за обогатена с вкусове и текстури зелена салата - със задушени в масло гъби, пържени топчета качамак и дресинг с авокадо и фурми.

1. В тенджерка сипете сметаната, 2 щипки сол, прясно смлян черен пипер и листенцата на двата стръка мащерка. В купа сипете качамака. Щом сметаната заври, излейте я върху качамака. Разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио. Оставете настрани за 15 минути.

2. За пареното тесто разтопете маслото в същата тенджерка. Добавете по 50 мл вода и прясно мляко. Щом сместа заври, добавете брашното и бъркайте енергично с помощта на тел, до образуването на топка гладко тесто. Дръпнете от огъня и продължете да бъркате. Добавете яйцето без да спирате да бъркате енергично докато то се поеме напълно от сместа. Накрая добавете щипка сушен босилек и разбъркайте.

3. Добавете пареното тесто към набъбналия качамак и разбъркайте до хомогенност.

4. В тенджерка с дебело дъно сипете 2-3 пръста олио и го загрейте до 180 градуса. Оформете топчета от сместа с парено тесто и качамак, оваляйте ги в царевично брашно и ги изпържете до златисто. Извадете топчетата върху кухненска хартия.

5. В загрят тиган пуснете 10 г масло и добавете предварително почистените с четка гъби – челядинки и бейби кладница. Запържете ги на силен огън за 3-4 минути. Добавете щипка мащерка, оцет и овкусете със сол и черен пипер.

6. За дресинга за зелената салата с гъби сложете във висок съд чери доматчетата, фурмите без костилки, горчицата, олио с босилек и оцет. Пасирайте до гладкост. Обелете авокадото и го начупете на парченца. Добавете ги в дресинга и пасирайте.

7. За да сервирате зелена салата с дресинг Сложете в голяма купа добре измитите и подсушени листа зелена салата - спанак, валериана, рукола, лоло росо, лоло бианко. Добавете шепа малки розички карфиол и поръсете с малко зехтин. Разбъркайте много внимателно с ръце. В дълбока чиния сипете зелена салата. Направете топчета от авокадо с лъжичка и ги добавете. Гарнирайте зелената салата с гъби и топчета от качамак. Сипете от дресинга на няколко места. Зелена салата рецепта.

Зелена салата рецепта

Зелена салата с гъби

зелена салата с дресинг

Продукти

  • 150 г микс от зелени салати
  • 200 г челядинки и бейби кладница
  • 10 г масло
  • 0.5 ч.л. оцет
  • сол и черен пипер
  • 1 стрък мащерка
  • царевично брашно за овалване
  • олио за пържене
  • 0.5 авокадо
  • 1 шепа розички карфиол
  • зехтин
  • За топчетата от качамак:
  • 150 мл течна животинска сметана
  • сол и черен пипер
  • 2 стръка мащерка
  • 150 г качамак
  • 50 мл вода
  • 50 мл прясно мляко
  • 50 г масло
  • 30 г брашно
  • 1 яйце
  • щипка сушен босилек
  • За дресинга:
  • 2 чери доматчета
  • 3 фурми
  • 1 с.л. медена горчица
  • 3 с.л. олио с босилек
  • 0.5 ч.л. оцет
  • 0.5 авокадо

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички