Зелена салата с гъби и топчета от качамак
Рецепта от: Божана Кацарова
Това е рецепта за обогатена с вкусове и текстури зелена салата - със задушени в масло гъби, пържени топчета качамак и дресинг с авокадо и фурми.
1. В тенджерка сипете сметаната, 2 щипки сол, прясно смлян черен пипер и листенцата на двата стръка мащерка. В купа сипете качамака. Щом сметаната заври, излейте я върху качамака. Разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио. Оставете настрани за 15 минути.
2. За пареното тесто разтопете маслото в същата тенджерка. Добавете по 50 мл вода и прясно мляко. Щом сместа заври, добавете брашното и бъркайте енергично с помощта на тел, до образуването на топка гладко тесто. Дръпнете от огъня и продължете да бъркате. Добавете яйцето без да спирате да бъркате енергично докато то се поеме напълно от сместа. Накрая добавете щипка сушен босилек и разбъркайте.
3. Добавете пареното тесто към набъбналия качамак и разбъркайте до хомогенност.
4. В тенджерка с дебело дъно сипете 2-3 пръста олио и го загрейте до 180 градуса. Оформете топчета от сместа с парено тесто и качамак, оваляйте ги в царевично брашно и ги изпържете до златисто. Извадете топчетата върху кухненска хартия.
5. В загрят тиган пуснете 10 г масло и добавете предварително почистените с четка гъби – челядинки и бейби кладница. Запържете ги на силен огън за 3-4 минути. Добавете щипка мащерка, оцет и овкусете със сол и черен пипер.
6. За дресинга за зелената салата с гъби сложете във висок съд чери доматчетата, фурмите без костилки, горчицата, олио с босилек и оцет. Пасирайте до гладкост. Обелете авокадото и го начупете на парченца. Добавете ги в дресинга и пасирайте.
7. За да сервирате зелена салата с дресинг Сложете в голяма купа добре измитите и подсушени листа зелена салата - спанак, валериана, рукола, лоло росо, лоло бианко. Добавете шепа малки розички карфиол и поръсете с малко зехтин. Разбъркайте много внимателно с ръце. В дълбока чиния сипете зелена салата. Направете топчета от авокадо с лъжичка и ги добавете. Гарнирайте зелената салата с гъби и топчета от качамак. Сипете от дресинга на няколко места. Зелена салата рецепта.
Продукти
- 150 г микс от зелени салати
- 200 г челядинки и бейби кладница
- 10 г масло
- 0.5 ч.л. оцет
- сол и черен пипер
- 1 стрък мащерка
- царевично брашно за овалване
- олио за пържене
- 0.5 авокадо
- 1 шепа розички карфиол
- зехтин
- За топчетата от качамак:
- 150 мл течна животинска сметана
- сол и черен пипер
- 2 стръка мащерка
- 150 г качамак
- 50 мл вода
- 50 мл прясно мляко
- 50 г масло
- 30 г брашно
- 1 яйце
- щипка сушен босилек
- За дресинга:
- 2 чери доматчета
- 3 фурми
- 1 с.л. медена горчица
- 3 с.л. олио с босилек
- 0.5 ч.л. оцет
- 0.5 авокадо
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Марк Мориарти
Салата от печено цвекло
Рецепти Стоян и Лора
Салата от зелен фасул и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Булгур със зеленчуци и сирене халуми
Рецепти Стоян и Лора
Салата с пържени чушки, домати и нахут
Рецепти Стоян и Лора
Салата "Дъга"
Рецепти Джейми Оливър
Гръцка салата
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Пикантна доматена салата
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Салата от краставици
Рецепти Салата „Цезар”
Рецепти Орехов дресинг за зелена салата