Зелена салата

Зелена салата

Начин на приготвяне:

1. Подредете слайсовете прошуто  в тавичка, постлана с хартия за печене и ги запечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
2. За дресинга обелете и нарежете лука на много ситно. Запържете го в тиган с 0.5 с.л. зехтин., до омекване. В купа смесете горчицата, меда и двата вида оцет. Добавете запържения лук и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер. Опитайте на вкус. Добавете олиото на тънка струйка, като разбивате енергично.
3. Отрежете твърдите краища на аспержите. Бланширайте аспержите в тенджера с вряща подсолена вода за 2-3 минути. След като ги прецедите, веднага ги сложете в купа с леденостудена вода, за да запазят цвета си. Нарежете аспержите на четвъртинки, по дължина.
4. Измийте и подсушете шушулките грах. Нарежете всяка шушулка на две, по дължина.
5. В дълбоки чинии подредете аспержи, шушулки грах, листа зелена салата. Поръсете с предварително захечени и нарузани бадеми. Полейте с дресинг. По средата поставете няколко слайса прошуто.

Продукти

  • 4 слайса прошуто
  • 1 връзка аспержи
  • 250 г сладък грах
  • 1 маруля
  • 70 г пармезан
  • 50 г бадеми

За дресинга:

  • 50 мл олио
  • 0.5 глава червен лук
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 1 ч.л. мед
  • 1 ч.л. ябълков оцет
  • 3 ч.л. оцет от шери
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти