Начин на приготвяне:
Класическа рецепта за баница със спанак, подправена с джоджен и магданоз.
1. За тази рецепта за баница със спанак нарежете първо пресния лук и го запържете леко в част от маслото, прибавете почистения и накъсан спанак. Разбъркайте и когато и той омекне, сипете нарязаните на ситно магданоз и копър и накъсайте джоджена. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
2. Към зелената плънка за баницата със спанак и лук добавете натрошеното сирене, 3 яйца, смачкания в преса чесън, посолете и размесете с 1-2 лъжици кисело мляко. Разбъркайте добре.
3. Разтопете маслото. Намажете всяка кора с разтопено масло, прегънете я надве и отново намажете. Разпределете плънката и навийте рула.
4. Разрежете всяко руло на четири-пет еднакви парчета. Наредете ги изправени плътно едно до друго в намаслена тава, поръсена с галета.
5. Преди печене залейте баницата със сапанак с едно яйце, разбито със заквасена сметана. Поръсете с останалото разтопено масло. Изпечете зелената баница в предварително загрята фурна на 200 градуса за 35-40 минути.
Продукти
- 1 пакет кори за баница
- 500 г спанак
- 2 стръка пресен лук
- 0.5 връзка магданоз
- 0.5 копър
- 3 стръка пресен джоджен
- 1 скилидка чесън
- 200 г сирене
- 3 яйца
- 125 г краве масло
- 2 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. кисело мляко
- сол
- галета за поръсване