Зееландски маслени близалки
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. В тенджерка сипете водата и двата вида захар. Бъркайте докато сместа кипне.
2. Добавете маслото и оцета. Измерете температурата на сиропа. Щом тя е 135 градуса, дръпнете тенджерката.
3. Изсипете сместа върху силиконова подложка или върху мраморен плат, намазан с малко олио. Оставете сместа да се разстеле сама и да изстине леко.
4. Сложете си ръкавици преди да започнете да работите със захарната маса. Първо, с помощта на подложката, сгънете захарната маса на две, на четири, отново на две. Започнете да я месите с ръце, като я прегъвате, оформяте на руло, отново я омесвате.
5. След това започнете да теглите сместа. Издължавате я, сгъвате я на две, пак я издължавате, сгъвате. Направете това поне 20 пъти. Сместа трябва да стане жилава и лъскава.
6. Накрая поставете изтънената смес на плота, притиснете я с една ръка, а с другата издърпвайте от нея тънка лента. Много бързо, с помощта на ножица, нарежете сместа, откъм тънкия край, на парченца. Щом нарежете тънката част, изтегляте отново и режете.
7. В купа смесете пудрата захар и нишестето. Сложете близалките в купата и ги овалйте в сместа. Поднесете близалките към кафе или чай или просто ги пуснете в напитката си.
2. Добавете маслото и оцета. Измерете температурата на сиропа. Щом тя е 135 градуса, дръпнете тенджерката.
3. Изсипете сместа върху силиконова подложка или върху мраморен плат, намазан с малко олио. Оставете сместа да се разстеле сама и да изстине леко.
4. Сложете си ръкавици преди да започнете да работите със захарната маса. Първо, с помощта на подложката, сгънете захарната маса на две, на четири, отново на две. Започнете да я месите с ръце, като я прегъвате, оформяте на руло, отново я омесвате.
5. След това започнете да теглите сместа. Издължавате я, сгъвате я на две, пак я издължавате, сгъвате. Направете това поне 20 пъти. Сместа трябва да стане жилава и лъскава.
6. Накрая поставете изтънената смес на плота, притиснете я с една ръка, а с другата издърпвайте от нея тънка лента. Много бързо, с помощта на ножица, нарежете сместа, откъм тънкия край, на парченца. Щом нарежете тънката част, изтегляте отново и режете.
7. В купа смесете пудрата захар и нишестето. Сложете близалките в купата и ги овалйте в сместа. Поднесете близалките към кафе или чай или просто ги пуснете в напитката си.
Продукти
- 150 мл вода 240 г тъмнокафява захар 260 г бяла захар 90 г масло 10 мл оцет щипка сол 2 с.л. пудра захар 2 с.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери