Запечени кюфтета с паста и доматен сос
Рецепта от: Стоян и Лора
1. За кюфтетата настържете пармезана и смачкайте скилидката чесън на паста с малко сол. Настържете лимоновата кора и лука, а босилека и магданоза наситнете.
2. Смесете каймата с пармезана, лимоновата кора, чесъна, босилека, лука и магданоза. Прибавете галетата, яйцето и горчицата. Налейте зехтина и овкусете със сол и пипер. Разбъркате добре.
3. От сместа направете малки кюфтета и ги поставете в тава, намазана със зехтин. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 12 минути.
4. За соса загрейте зехтина в дълбок съд. Добавете накълцания чесън и запържете за няколко секунди. Налейте доматите, сложете наситнения босилек и посолете. Гответе 5 минути на слаб огън. Дръпнете от котлона.
5. Изсипете пастата в тава. Сипете соса, подредете отгоре кюфтетата, полейте с 400 мл вряла вода и поръсете с накъсана моцарела и настърган пармезан.
6. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 15 минути, или докато пастата стане „ал денте“.
П6. однесете с капки зехтин и листенца пресен босилек.
Продукти
- 200 г дребна паста (мидички)
- 1/2 връзка босилек
- 2 топки моцарела (250 г)
- пармезан за поръсване
- За кюфтетата:
- 700 г телешка кайма
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 40 г сирене Пармезан
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка босилек
- 1 с.л. горчица
- 50 мл зехтин
- 3-4 с.л. галета
- 1 яйце
- кората от 1 лимон
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин за намазване на тавата
- За соса:
- 1,2 кг домати пасата
- 4 скилидки чесън
- 60 мл зехтин
- 1 стрък босилек
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне