1. За кюфтетата настържете пармезана и смачкайте скилидката чесън на паста с малко сол. Настържете лимоновата кора и лука, а босилека и магданоза наситнете.

2. Смесете каймата с пармезана, лимоновата кора, чесъна, босилека, лука и магданоза. Прибавете галетата, яйцето и горчицата. Налейте зехтина и овкусете със сол и пипер. Разбъркате добре.

3. От сместа направете малки кюфтета и ги поставете в тава, намазана със зехтин. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 12 минути.

4. За соса загрейте зехтина в дълбок съд. Добавете накълцания чесън и запържете за няколко секунди. Налейте доматите, сложете наситнения босилек и посолете. Гответе 5 минути на слаб огън. Дръпнете от котлона.

5. Изсипете пастата в тава. Сипете соса, подредете отгоре кюфтетата, полейте с 400 мл вряла вода и поръсете с накъсана моцарела и настърган пармезан.

6. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 15 минути, или докато пастата стане „ал денте“.

П6. однесете с капки зехтин и листенца пресен босилек.

Продукти

  • 200 г дребна паста (мидички)
  • 1/2 връзка босилек
  • 2 топки моцарела (250 г)
  • пармезан за поръсване
  • За кюфтетата:
  • 700 г телешка кайма
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 40 г сирене Пармезан
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка босилек
  • 1 с.л. горчица
  • 50 мл зехтин
  • 3-4 с.л. галета
  • 1 яйце
  • кората от 1 лимон
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин за намазване на тавата
  • За соса:
  • 1,2 кг домати пасата
  • 4 скилидки чесън
  • 60 мл зехтин
  • 1 стрък босилек
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички