Тази рецепта представлява почит към узрелите, сладки плодове през лятото. Пъпешът леко се карамелизира и се пълни с различни горски плодове. Поднася се с топка студено сорбе.

Продукти

  • 1 пъпеш сорт „Шантарез“ или „Канталупе“
  • 50 г захар
  • 400 г смес от горски плодове – ягоди, боровинки, малини, къпини, френско грозде
  • листа мента и лимонова върбинка
  • местно пенливо или сладко бяло вино
  • лимоново сорбе̒

Начин на приготвяне:

  • 1. Отрежете краищата на пъпеш и го разрежете на две половини, по хоризонтал. Отстранете семките.
  • 2. Поръсете краищата на всяка отрязана половина с малко захар и обгорете с горелка, докато тя се карамелизира. Поръсете втори път със захар и обгорете пак. Поръсете захар още няколко пъти, докато краищата на пъпеша се карамелизират добре.
  • 3. Почистете горските плодове и нарежете ягодите на парченца. Смесете ги в чиния, без френското грозде. Поръсете с нарязани листа мента и лимонова върбинка и разбъркайте добре. Разпределете сместа в двете половини пъпеш. Добавете и клонче френско грозде.
  • 4. Върху плодовете полейте малко пенливо вино точно преди да поднесете десерта. Гарнирайте с топка плодово сорбе̒.

Свързани рецепти

Виж всички