1. Поставете заешките бутчета върху парче хартия за печене. Поръсете ги с брашно, сол и черен пипер. Хубаво ги оваляйте. накъсайте листенцата мащерка и розмарин и ги нарежете на ситно. Поръсете с тях бутчетата, от двете страни, като хубаво ги притискате.
2. В голяма, дълбока тенджера разтопете маслото. Щом то е добре загрято поставете бутчета и ги запържете за 5 минути, като ги обръщате често. Пържете до златисто. Извадете бутчетата в чиния. Ако в тенджерата не се побират всички бутчета наведнъж, пържете ги две по две.
3. Нарежете на ситно лука и чесъна. Разтопете масло в същата тенджера, в която сте запържили месото, и ги запържете. Бъркайте, за да не загорят. Добавете двата вида горчица и бъркайте в продължение на 1 минута. Добавете телешкия бульон и бъркайте с тел. Добавете на струйка течната сметана, като не спирате да бъркате. Смачкайте зърната хвойна и ги добавете заедно с дафиновия лист. Накъсайте и листенцата мащерка и розмарин. Опитайте соса и го овкусете със сол и черен пипер.
4. Щом сосът заври, върнете бутчетата в тенджерата и я захлупете. Оставете бутчетата да врат на слаб огън в продължение на 1 час.
5. За гарнитурата от зеле използвайте сорт зеле според сезона. Отстранете външните листа на зелете, разрежете го на две, отстранете твърдата му част /кочана/ и го нарежете на тънки ивици. Сложете зеленчуков бульон в тенджера да заври. Добавете нарязаното зеле и го оставете да поври 5 минути. Добавете кимион, сол и черен пипер. Една минута преди зелето да е готово, добавете нарязания на ситно магданоз. Изтискайте сока на лайма. Разбъркайте.
6. В дълбока чиния сервирайте задушено зеле, като го изцедите от сока. Върху него поставете заешко бутче. Залейте със сметаново-горчичен сос.

Продукти

  • За бутчетата:4 заешки бутчета 3 с.л. брашно 2 стръка мащерка 2 стръка розмарин 1 с.л. маслоЗа соса:1 глава лук 1 скилидка чесън 1 с.л. масло 1 с.л. фина горчица 1 с.л. едрозърнеста горчица 200 мл телешки бульон 200 мл течна сметана 2 дафинови листа 3 плодчета хвойна 1 стрък мащерка 1 стрък розмарин сол и черен пиперЗа гарнитурата:1 глава савойско зеле 1 с.л. семена кимион 100 мл зеленчуков бульон 1 връзка магданоз 1 лайм сок сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички