1. Отделете предните и задни бутчета на всеки заек. Гърдите може да добавите към домашно приготвения пилешки бульон*.

2. Поставете бутчетата в тавичка и ги намажете с горчица. Поставете ги  в хладилник за 4 часа.

3. В огнеупорна тенджера разтопете патешката мас или пречистено масло и запечатайте бутчетата на две порции, по 1 минута от всяка страна. Извадете ги в чиния.

4. Добавете още мазнина в тенджерата и в нея запържете нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете и нарязания на дребни кубчета бекон. Щом лукът омекне, добавете бялото вино и изчакайте сместа да заври. Добавете брашното и разбъркайте за минута. Постепенно добавете прецедения пилешки бульон, като разбърквате, за да не се образуват бучки. Овкусете със сол и черен пипер. Върнете бутчетата в тенджерата. Захлупете и изчакайте да заври. Прехвърлете в предварително загрята на 160 градуса фурна  за 75 минути, докато месото пада от кокала.

5. Извадете заешкото месо от тенджерата в чиния и го покрийте с алуминиево фолио. Поставете тенджерата върху котлон и добавете нарязаните листа естрагон, крем фреш и останалата горчица. Поставете бутчетата отново в тенджерата и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте топлата заешка яхния в затоплени дълбоки чинии.

*За да направите домашен пилешки бульон, сложете 1.5 кг. пилешки кости или 450 г пилешки бутчета, крилца и кости от печено пиле в голяма тенджера и ги залейте с 2, 25 литра вода. Добавете почистени и нарязани на едро морков, 2 стръка целина, 2 стръка праз, 2 дафинови листа и 2 стръка мащерка. Щом сместа заври, намалете веднага и оставете да къкри. Оберете образувалата се пяна на повърхността и гответе на много слаб огън 2 часа.  Важно е бульонът да не завира отново. Прецедете бульона. По желание върнете прецедения бульон на котлона, за да се сгъсти още.

Продукти

  • 2 млади заека х 700 г
  • 3 с.л. дижонска горчица
  • 50 г патешка мас или пречистено масло
  • 200 мл бяло сухо вино
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 100 г пушен бекон
  • 1 пълна с.л. брашно
  • 500 мл пилешки бульон
  • 6-7 стръка пресен естрагон
  • 60 г крем фреш или заквасена сметана
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички