Начин на приготвяне:

1. Обезкостете зайците и отстранете кожата. Нарежете ги на парчета и ги сложете в голяма купа. Към тях добавете 4 глави лук, нарязани на полумесеци, скилидките чесън, дафиновите листа, листата мента и салвия. Залейте с хубаво червено вино /в оригиналната рецепта се използва ароматно вино от Азорските острови - cheiro/ и оставете месото да се маринова 8 часа, в хладилник.
2. Останалия лук нарежете на полумедеци, морковите на кръгчета. Почистете праза и използвайте само бялата му част. Картофите обелете и нарежете на филии.
3. На дъното на дълбока тенджера подредете половината нарязан лук, върху него сложете 1/3 от нарязаните моркови, накъсайте праза на ленти и подредете парчетата месо. Върху месото подредете картофите, доматчетата, лютата чушка и нарязаната на кръгчета пикантна наденица чоризо. Отгоре сложете останалия лук, останалите моркови и сложете листата подправки от маринатата. Поръсете с малко сол и с повече зехтин.
4. Захлупете тенджерата, покрийте я с две кърпи и я завържете с конец, като дръжка. Заешката яхния се пече 4 часа и половина в дупка в земята, във вулканична почва.

Съвет: Вместо тенджера използвайте гювеч и го запечатайте с тесто. Печете във фурна.

Продукти

  • 2 заека
  • 8 глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 дафинови листа
  • 6 листа мента
  • 4 листа салвия
  • 1 литър червено вино
  • 1 стрък праз
  • 5 моркова
  • 3 сладки картофа
  • 1 люта чушка
  • 10 чери доматчета
  • 1 парче чоризо
  • зехтин
  • сол

Свързани рецепти