Свързани предаванияБон АпетиГледайте Вторник, 19 ноември, 00:00 | Вторник, 19 ноември, 11:30

Начин на приготвяне:

  1. Почистете заека и го нарежете на парчета. Залейте го с виното, покрийте с фолио и оставете да се маринова за една нощ.
  2. Извадете и подсушете месото, а виното запазете. Овкусете заешкото със сол и пипер и оваляйте в брашно.
  3. Нарежете лука и чесъна на едро и ги запържете в сгорещения зехтин. Извадете ги и в същия съд запържете месото до златисто.
  4. Разбъркайте доматения концентрат с виното и сипете в съда при заешкото. Прибавете и 200 мл вода, заедно с клонката розмарин и листенца мащерка. Върнете лука с чесъна, овкусете със сол и пипер, похлупете и оставете да къкри 30 минути. Ако е нужно, долейте още вода. След това прибавете маслините и гответе още 30 минути.
  5. Обелете картофите и ги нарежете на шайби с дебелина 1-2 см. Сварете ги в подсолена вода до полуготовност и ги охладете в леденостудена вода.
  6. Подредете ги в тава, намазана със зехтин. Намажете ги със зехтин. Овкусете ги със сол, черен пипер и наситнен розмарин. Изпечете ги до златисто на 180 градуса.
  7. Поднесете заешкото с картофите.

Продукти

1 заек

2 глави лук

3 скилидки чесън

2 с.л. доматен концентрат

400 мл червено вино („Кианти“)

4–5 с.л. зехтин

100 г маслини каламата

3 стръка мащерка

1 стрък розмарин

сол и черен пипер на вкус

брашно за овалване

За картофите:

800 г картофи

1 стрък розмарин

50 мл зехтин

сол и черен пипер на вкус

Свързани рецепти