1. Почистете заека и го нарежете на парчета. Залейте го с виното, покрийте с фолио и оставете да се маринова за една нощ.
  2. Извадете и подсушете месото, а виното запазете. Овкусете заешкото със сол и пипер и оваляйте в брашно.
  3. Нарежете лука и чесъна на едро и ги запържете в сгорещения зехтин. Извадете ги и в същия съд запържете месото до златисто.
  4. Разбъркайте доматения концентрат с виното и сипете в съда при заешкото. Прибавете и 200 мл вода, заедно с клонката розмарин и листенца мащерка. Върнете лука с чесъна, овкусете със сол и пипер, похлупете и оставете да къкри 30 минути. Ако е нужно, долейте още вода. След това прибавете маслините и гответе още 30 минути.
  5. Обелете картофите и ги нарежете на шайби с дебелина 1-2 см. Сварете ги в подсолена вода до полуготовност и ги охладете в леденостудена вода.
  6. Подредете ги в тава, намазана със зехтин. Намажете ги със зехтин. Овкусете ги със сол, черен пипер и наситнен розмарин. Изпечете ги до златисто на 180 градуса.
  7. Поднесете заешкото с картофите.

Продукти

  • 1 заек
  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 400 мл червено вино („Кианти“)
  • 4–5 с.л. зехтин
  • 100 г маслини каламата
  • 3 стръка мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • сол и черен пипер на вкус
  • брашно за овалване
  • За картофите:
  • 800 г картофи
  • 1 стрък розмарин
  • 50 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички