1. Разфасовайте заека. За задушеното заешко ще ви трябват два предни и 2 задни крака, ккато и 3 парчета от гърба. Останалите парчета от заека с кости поставете в голяма тенджера.

2. За бульона, нарежете на кръгчета моркова и го запържете в тенджера със загрят зехтин. Добавете разрязаната наполовина глава лук, парчето целина, бялата часта на стръка праз, нарязана на едро и разрязания наполовина домат. След 2-3 минути добавете парчетата заешко с кости и залейте със студена вода. Добавете щипка сол. Щом бульонът заври, отпенето го и варете 45 минути. След това прецедете бульона.

3. За задушеното заешко разтопете маслото в чугунен съд с капак и запечатайте парчетата месо в него. Поръсете щедро със сол с подправки от всички страни. Накрая добавете гхи и щом то се разтопи, извадете месото в чиния.

4. В същия съд запържете обелените скилидки чесън, обелените цели главички лук и нарязания на едро морков. Деглазирайте с бяло вино. Щом то се изпари, върнете месото в съда и залейте с бульона. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 150 градуса за 45 минути.

5. За ньоките измийте добре картофите без да ги белите и ги сварете в тенджера със студена вода. Прецедете и обелете картофите. След това ги намачкайте, като използвате преса за картофи. Към тях добавете брашното, , нарязания на ситно див лук, яйцата и малки кубчета масло. Намажете ръцете си от вътрешната страна със зехтин и омесете сместа до получаването на тесто. Извадете го върху набрашнения плот и го разделете на 4 еднакви парчета. Всяко парче оформете на тънко и дълго руло. Нарежете рулото на еднакви парчета, с дължина около 4-5 см. 

6. Сварете ньоките на порции в тенджера с вряща подсолена вода, докато изплуват на повърхността. В тиган загрейте 2-3 с.л. песто от сушени домати и добавете сварените ньоки. Разтръскайте енергично за няколко минути, докато ньоките попият от пестото.

7. Сервирайте задушено заешко и зеленчуци в дълбока чиния зеленчуци и полято със соса от готвенето. Гарнирайте с ньоки и малко мармалад от сливи.

Продукти

  • 1 заек
  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол с подправки
  • 1 с.л. гхи
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • резен целина
  • 3 скилидки чесън
  • 100 мл бяло вино
  • За бульона:
  • кости от заека
  • 2 глави лук шалот
  • 1 морков
  • 1 парче целина
  • 1 домат
  • 1 стрък праз
  • зехтин
  •  сол
  • За ньоките:
  • 1 кг картофи
  • 150 г брашно
  • 2 яйца
  • 100 г масло
  • 1 връзка див лук
  • 2 с.л. песто от сушени домати

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички