Задушено заешко с ньоки
Рецепта от: Примож Долничар
1. Разфасовайте заека. За задушеното заешко ще ви трябват два предни и 2 задни крака, ккато и 3 парчета от гърба. Останалите парчета от заека с кости поставете в голяма тенджера.
2. За бульона, нарежете на кръгчета моркова и го запържете в тенджера със загрят зехтин. Добавете разрязаната наполовина глава лук, парчето целина, бялата часта на стръка праз, нарязана на едро и разрязания наполовина домат. След 2-3 минути добавете парчетата заешко с кости и залейте със студена вода. Добавете щипка сол. Щом бульонът заври, отпенето го и варете 45 минути. След това прецедете бульона.
3. За задушеното заешко разтопете маслото в чугунен съд с капак и запечатайте парчетата месо в него. Поръсете щедро със сол с подправки от всички страни. Накрая добавете гхи и щом то се разтопи, извадете месото в чиния.
4. В същия съд запържете обелените скилидки чесън, обелените цели главички лук и нарязания на едро морков. Деглазирайте с бяло вино. Щом то се изпари, върнете месото в съда и залейте с бульона. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 150 градуса за 45 минути.
5. За ньоките измийте добре картофите без да ги белите и ги сварете в тенджера със студена вода. Прецедете и обелете картофите. След това ги намачкайте, като използвате преса за картофи. Към тях добавете брашното, , нарязания на ситно див лук, яйцата и малки кубчета масло. Намажете ръцете си от вътрешната страна със зехтин и омесете сместа до получаването на тесто. Извадете го върху набрашнения плот и го разделете на 4 еднакви парчета. Всяко парче оформете на тънко и дълго руло. Нарежете рулото на еднакви парчета, с дължина около 4-5 см.
6. Сварете ньоките на порции в тенджера с вряща подсолена вода, докато изплуват на повърхността. В тиган загрейте 2-3 с.л. песто от сушени домати и добавете сварените ньоки. Разтръскайте енергично за няколко минути, докато ньоките попият от пестото.
7. Сервирайте задушено заешко и зеленчуци в дълбока чиния зеленчуци и полято със соса от готвенето. Гарнирайте с ньоки и малко мармалад от сливи.
Продукти
- 1 заек
- 1 с.л. масло
- 1 ч.л. сол с подправки
- 1 с.л. гхи
- 1 глава лук
- 1 морков
- резен целина
- 3 скилидки чесън
- 100 мл бяло вино
- За бульона:
- кости от заека
- 2 глави лук шалот
- 1 морков
- 1 парче целина
- 1 домат
- 1 стрък праз
- зехтин
- сол
- За ньоките:
- 1 кг картофи
- 150 г брашно
- 2 яйца
- 100 г масло
- 1 връзка див лук
- 2 с.л. песто от сушени домати
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне