Задушено свинско със сини сливи
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. Сипете шерито в касерола и я поставете върху котлона. Щом заври, изчакайте 1-2 минути алкохолът да се изпари и пуснете вътре сушените сливи. Дръпнете от котлона и оставете настрани за 15 минути.
2. Увийте парчето свински врат с готварски конец. Поръсете го обилно със сол и черен пипер от едната страна. Загрейте голям съд с огнеупорни дръжки и капак върху котлона заедно с 1 с.л. зехтин. Поставете месото в съда с подправената страна надолу. Запечатайте месото за по около 10 минути от всички страни, до златистокафяво. И%звадете го в чиния.
3. В същия съд сипете другата супена лъжица мазнина и запържете нарязания на ситно праз, за около 5-6 минути, докато омекне и се карамелизира. Разбърквайте често.
4. Направете място по средата на съда и поставете месото. От двете страни на месото изсипете сушените сини сливи заедно с шерито. Добавете пилешкия бульон. Накрая подредете обелените и нарязани на едро картофи. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 1 1/2 ч.
5. Извадете месото върху дъска. Поставете съда със соса и картофите върху котлона и оставете сместа да заври. Гответе на умерен огън 2-3 минути, докато сосът се редуцира.
6. Нарежете месото на медальони с дебели на 1 см. В голямо плато сипете от задушения праз със сливи и сос. Върху него подредете месото. Отстрани подредете картофите. Полейте с още сос.
Продукти
- 2 с.л. зехтин
- 2 стръка праз
- 1.200 кг свински врат
- 8 сушени сливи без костилки
- 3/4 ч.ч. шери
- 4 картофа
- 1 ч.ч. пилешки бульон
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол