Предаване: Гурме за всеки денГледайте в: Събота, 24 октомври от 21:00 | Събота, 24 октомври от 21:30

Начин на приготвяне:

1. Сипете шерито в касерола и я поставете върху котлона. Щом заври, изчакайте 1-2 минути алкохолът да се изпари и пуснете вътре сушените сливи. Дръпнете от котлона и оставете настрани за 15 минути.

2. Увийте парчето свински врат с готварски конец. Поръсете го обилно със сол и черен пипер от едната страна. Загрейте голям съд с огнеупорни дръжки и капак върху котлона заедно с 1 с.л. зехтин. Поставете месото в съда с подправената страна надолу. Запечатайте месото за по около 10 минути от всички страни, до златистокафяво. И%звадете го в чиния.

3. В същия съд сипете другата супена лъжица мазнина и запържете нарязания на ситно праз, за около 5-6 минути, докато омекне и се карамелизира. Разбърквайте често.

4. Направете място по средата на съда и поставете месото. От двете страни на месото изсипете сушените сини сливи заедно с шерито. Добавете пилешкия бульон. Накрая подредете обелените и нарязани на едро картофи. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 1 1/2 ч.

5. Извадете месото върху дъска. Поставете съда със соса и картофите върху котлона и оставете сместа да заври. Гответе на умерен огън 2-3 минути, докато сосът се редуцира.

6. Нарежете месото на медальони с дебели на 1 см. В голямо плато сипете от задушения праз със сливи и сос. Върху него подредете месото. Отстрани подредете картофите. Полейте с още сос.

Продукти

  • 2 с.л. зехтин
  • 2 стръка праз
  • 1.200 кг свински врат
  • 8 сушени сливи без костилки
  • 3/4 ч.ч. шери
  • 4 картофа
  • 1 ч.ч. пилешки бульон
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти