Задушено с пиле и домати
1. Покрийте дъното на дълбок тиган със зехтин и запържете пилешките бутчета от всички страни, до златисто. Извадете ги и ги подредете в дълбока тава.
2. За соса покрийте дъното на тенджера със зехтин и запържете нарязания на ситно чесън за минути. Добавете нарязания на ситно лук и го запържете до омекване. Добавете доматеното пюре и го запържете,к ато бъркате непрекъснато.
3. Излейте виното и щом алкохолът се изпари, добавете нарязаните домати. накъсайте листенцата розмарин, добавете каперсите маслините и разрязаните на половинки чери доматчета. Овкусете със сол и черен пипер и оставете соса да заври.
4. Залейте бутчетата в тавата с доматения сос. Покрийте тавичката с лист алуминиево фолио и печете яхнията в предварително загрята фурна на 180 градуса 45-60 минути. След това махнете фолиото и печете още 20-30 минути на 200 градуса.
5. За полентата сипете 3-4 с.л. зехтин в дълбока тенджера. Запържете нарязаните на ситно лук и чесън. Залейте с бульона и млякото. Добавете листенцата мащерка. Щом сместа заври, изсипете царевичното брашно наведнъж, като бъркате енергично. Добавете настъргания пармезан и маслото. Продължете да бъркате 10-15 минути. Пресипете полентата в купа.
6. Сервирайте пилешка яхния с домати с полента.

Продукти

  • За пилето:10 долни пилешки бутчета зехтин 4 скилидки чесън 4 глави лук шалот 1 с.л. концентрирано доматено пюре 800 г нарязани домати 1 стрък розмарин 1 с.л. каперси 100 г чери домати 100 г черни маслини без костилки 250 мл бяло вино сол и черен пиперЗа полентата: зехтин 1 глава лук 1 скилидка чесън 500 мл пилешки бульон 500 мл прясно мляко 1 ч.л. мащерка 100 г настърган пармезан 2 с.л. масло сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички