Задушено пилешко с грейпфрут и кускус
Рецепта от: Надия Хюсеин
Това е една бърза и лесна рецепта за приготвяне, но богата на вкусове. Пилешкото месо се задушава на бавен огън заедно с лук, чесън, подправки и сок на грейпфрут. След това се поднася върху топъл кускус с масло.
Продукти
- 1 кг пилешки бутчета (без кост и кожа)
- 1 ч.л. куркума
- 4 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън
- 1 малка глава лук
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. семена кимион
- 1 ч.л. едър лют червен пипер
- ½ ч.л. куркума
- 1 голям грейпфрут, кора и сок
- 500 мл гореща вода
- За кускуса:
- 400 г кускус
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. безсолно масло
- 550 г гореща вода
- 2 ч.л. царевично нишесте + 2 с.л. студена вода
- шепа магданоз
Начин на приготвяне:
- 1. Поставете нарязаното на парченца пилешко месо в купа и го поръсете с ½ ч.л. куркума. Разбъркайте добре.
- 2. Сипете 2 с.л. зехтин в дълбок тиган и запечатайте пилешкото месо до светлокафяво, на порции. Извадете месото в чиния.
- 3. В същия тиган сипете останалите 2 с.л. зехтин и запържете нарязаните на ситно чесън и лук с щипка сол за около 10-15 минути, докато омекнат. Добавете куркумата, семената кимион и лютия червен пипер и намалете силата на огъня. Запържете за 1-2 минути. След това добавете фино настърганата кора на грейпфрута и сока му (около 150 мл).
- 4. Върнете пилешкото месо в тигана и налейте вряла вода. Смесете царевичното нишесте със студената вода, до получаването на кашичка и я изсипете в тигана. Разбъркайте, захлупете съда и гответе 30 минути на слаб огън.
- 5. Сипете кускуса в голяма купа. Добавете маслото, нарязано на кубчета и залейте с гореща вода. Покрийте с чиния или прозрачно фолио и оставете настрани, докато кускуса абсорбира водата. Разрохкайте с помощта на вилица и овкусете със сол.
- 6. Към задушеното пилешко добавете нарязан магданоз, разбъркайте и дръпнете от огъня.
- 7. Сипете кускус на дъното на чиния, а върху него сипете от задушеното пилешко месо с грейпфрут.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Донал Скиан
Пиле "Кунг Пао"
Рецепти Донал Скиан
Хлебчета на пара с пържено пиле
Рецепти Силвия Колока
Пиле по ловджийски
Рецепти Адам Лайо
Пиле Брес с полента и трюфели
Рецепти Донал Скиан
Сандвич с хрупкаво пилешко
Рецепти Нико Рейнолдс
Печено пиле с лимоново-маслен сос