Това е една бърза и лесна рецепта за приготвяне, но богата на вкусове. Пилешкото месо се задушава на бавен огън заедно с лук, чесън, подправки и сок на грейпфрут. След това се поднася върху топъл кускус с масло.

Продукти

  • 1 кг пилешки бутчета (без кост и кожа)
  • 1 ч.л. куркума
  • 4 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. семена кимион
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • ½ ч.л. куркума
  • 1 голям грейпфрут, кора и сок
  • 500 мл гореща вода
  • За кускуса:
  • 400 г кускус
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. безсолно масло
  • 550 г гореща вода
  • 2 ч.л. царевично нишесте + 2 с.л. студена вода
  • шепа магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. Поставете нарязаното на парченца пилешко месо в купа и го поръсете с ½ ч.л. куркума. Разбъркайте добре.
  • 2. Сипете 2 с.л. зехтин в дълбок тиган и запечатайте пилешкото месо до светлокафяво, на порции. Извадете месото в чиния.
  • 3. В същия тиган сипете останалите 2 с.л. зехтин и запържете нарязаните на ситно чесън и лук с щипка сол за около 10-15 минути, докато омекнат. Добавете куркумата, семената кимион и лютия червен пипер и намалете силата на огъня. Запържете за 1-2 минути. След това добавете фино настърганата кора на грейпфрута и сока му (около 150 мл).
  • 4. Върнете пилешкото месо в тигана и налейте вряла вода. Смесете царевичното нишесте със студената вода, до получаването на кашичка и я изсипете в тигана. Разбъркайте, захлупете съда и гответе 30 минути на слаб огън.
  • 5. Сипете кускуса в голяма купа. Добавете маслото, нарязано на кубчета и залейте с гореща вода. Покрийте с чиния или прозрачно фолио и оставете настрани, докато кускуса абсорбира водата. Разрохкайте с помощта на вилица и овкусете със сол.
  • 6. Към задушеното пилешко добавете нарязан магданоз, разбъркайте и дръпнете от огъня.
  • 7. Сипете кускус на дъното на чиния, а върху него сипете от задушеното пилешко месо с грейпфрут.

Свързани рецепти

Виж всички