Начин на приготвяне:

1. Пилето трябва да е престояло на стайна температура 40 минути преди да започнете да го готвите.

2. В дълбок съд с огнеупорни дръжки и капак сипете зехтин и щом се загрее, поставете пилето с гърдите надолу. Запечатайте пилето от двете страни, до златисто, за по 3-5 минути от всяка страна.

3. Настържете кората на лимоните направо върху пилето. Настържете и скилидките чесън. Поръсете със сух естрагон или мащерка. Около пилето сложете предварително почистени и измити моркови и праз, нарязани на големи парчета. Поръсете сол, едър лют червен пипер. Добавете лимоновия сок и 1.5 л. вода. Захлупете и оставете водата да заври. Поставете съда с пилето в предварително загрята фурна на 180 градуса (или 160 градуса с вентилатор) за 1 час и 15 минути.

4. Отхлупете съда. Ако морковите са омекнали, а пилето е почти готово, добавете орзо отстрани, така че да потъне в течността. Върнете във фурната, без да слагате капак, за още 15 минути.

5. Докато е още топло пилето, поръсете със ситно нарязан магданоз. Накъсайте месото, като отстраните костите и кожата. Поднесете купа с орзо, лимон и пилешко месо. Поръсете с фина настърган пармезан, по желание.

Продукти

  • 1 цяло пиле (1.5 кг)
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 лимона, кора и сок
  • 3 големи скилидки чесън
  • 2 ч.л. сушен естрагон
  • 2 моркова
  • 2 стръка праз
  • 1 ч.л. фина морска сол
  • 1/2 ч.л. едър лют червен пипер
  • 300 г паста орзо
  • 6 с.л. нарязан магданоз

Свързани рецепти