Задушено говеждо

Задушено говеждо

Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на парчета. Разтопете маслото в дълбок тиган и запържете месото в него. Обръщайте месото, докато придобие зластистокафяв цвят от всички страни.
2. Прехвърлете месото в дълбок съд. Сипете малко вода или телешки бульон в тигана, в който сте пържили месото, оберете добре всичко и полейте с него месото.
3. Пресипете месото заедно със соса в дълбока тенджера. Добавете останалото количество бульон, както и соса демиглас, и балсамовия оцет. Пуснете подправките - дафинов лист, зърната бахар, стръковете мащерка. Захлупете и варете месото на слаб огън 2 часа и половина.
4. Пригответе зеленчуците половин час преди да е готово месото. Обелете лука и го нарежете на едро, а скилидките чесън обелете и ги оставете цели. Почистете морковите и пащърнака и ги разрежете наполовина, по дължина и напряко. Постелете плоска тава с хартия за печене и разпръснете зеленчуците в нея. Поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 30 минути.
5. Сложете по парче от различните зеленчуци в дълбока чиния и ги залейте със задушеното говеждо.

Продукти

  • 700 г говеждо или телешко месо
  • 80 г масло
  • 1 литър телешки бульон
  • 3 дафинови листа
  • 5 стръка мащерка
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 5 зърна бахар
  • 2 глави червен лук
  • 8 моркова
  • 4 скилидки чесън
  • 2 корена пащърнак
  • 1 с.л. хималайска сол
  • 1 с.л. прясно смлян черен пипер
  • 2 с.л. зехтин

Свързани рецепти