Задушено еленско с целина

Задушено еленско с целина

Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на парчета и го сложете в купа. Поръсете го със сол и черен пипер непосредствено преди готвене и разбъркайте. Поръсете с брашно и отново разбъркайте.
2. Пуснете бучка претопено масло в загрят тиган. Запържете месото от всички страни.
3. Нарежете на получесеци червения лук. Морковът и пащърнакът нарежете на дребни кубчета. Разтопете бучка претопено масло в тенджера. Запържете лука, а след това и моркова и пащърнака. Разбъркайте. Пуснете дафиновите листа, накъсани, стръковете розмарин и мащерка, пръчката канела. Сложете месото при зеленчуците и залейте всичко със червен портвайн и силен дивечов /еленски/ бульон. Оставете яхнията да къкри на слаб огън 1 час и 30 минути. Може да го сложите и във фурнат на 100-125 градуса за същото време.
4. Извадете стръковете подправки от яхнията. натрошете билковия хляб в яхнията и разбъркайте внимателно.
5. За пюрето от целина я нарежете на дребни кубчета, по 3 мм. Бланширайте целината за 10 секунди. В тенджерка разтопете малко масло и в него задушете нарязания на ситно лук. Добавете бланшираната целина и разбъркайте за 1 минута. добавете костния бульон и сметаната. Оставете пюрето да поври 5 минути.
6. За шоколадовия сос сложете бульона да заври в тенджерка и го оставете да се редуцира. Добавете шоколадът, начупен на парченца и бъркайте докато се разтопи, като междувременно дръпнете съда от котлона. Накрая добавете оцета и разбъркайте.
7. При сервиране сложете ринг по средата на чинията и направете пласт от пюрето от целина в него. Притиснете, върху него поставете пласт от задушеното еленско, което предварително сте прецедили през цедка. Отстранете ринга и украсете ястието с дребни листа от цвекло. Поръсете с шоколадов сос около задушеното.

Продукти

За яхнията:

  • 500 г еленско месо
  • 2 с.л. брашно
  • 1 морков
  • 1 пащърнак
  • масло
  • 1 глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 3 стръка мащерка
  • 2 пресни дафинови листа
  • 1 стрък розмарин
  • 1 пръчка канела
  • 150 мл червено порто
  • 1 л дивечов бульон
  • 2 филии черен хляб

За пюрето от целина:

  • 1 малка глава целина
  • 1 глава лук
  • 50 мл месен бульон
  • 100 мл течна сметана
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора

За шоколадовия сос:

  • 200 мл бульон
  • 50 г натурален шоколад
  • 0.5 с.л. балсамов оцет

Свързани рецепти