Задушено агнешко

Рецепта за агнешко месо в индийски стил. Основата на ястието е ароматна смес от лук, чесън, джинджифил, люти чушки и подправки. Към нея се добавят червена леща и парчетата агнешко месо. Ястието се пече под капак на ниска температура. Сервира се с ориз басмати и кисело мляко за баланс на пикантността.

Продукти

  • 3 с.л. олио
  • 1 кг агнешко месо от плешка или бут (нарязано)
  • 2 глави лук
  • 25 г пресен джинджифил
  • 4 скилидки чесън
  • 2 червени люти чушки
  • 10 шушулки кардамон
  • 1 1/2 с.л. смлян кимион
  • 1 1/2 с.л. смлян кориандър
  • 1/2 с.л. куркума
  • 400 г нарязани домати от консерва
  • 200 мл телешки бульон
  • 75 г червена леща
  • 3 с.л. мед
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте 2 с.л. олио в дълбок чугунен съд с капак и запечатайте парчетата агнешко в него, разделено на две порции. Щом месото покафенее добре от всички страни, извадете в чиния.
  • 2. В блендер сложете обеления и нарязан на кубчета джинджифил, обелените скилидки чесън и лютите чушки без семки. Смелете.
  • 3. В хаванче счукайте шушулките кардамон. Отстранете шушулките и счукайте семената.
  • 4. Сипете 1 с.л. олио и запържете в него нарязания на ситно лук за 4-5 минути, докато започне да омеква. Добавете сместа от чесън и люти чушки, а след това и подправките - кардамон, кимион, кориандър, куркума, сол и черен пипер. Добавете нарязаните домати и бульона. Разбъркайте. Добавете червената леща и върнете парчетата месо. Разбъркайте отново. Накрая добавете меда. Захлупете съда и поставете в предварително загрята фурна на 130 градуса с вентилатор за 2 часа.
  • 5. Поднесете задушеното агнешко с варен ориз басмати, салца от домати и кисело мляко с краставица и мента.

Свързани рецепти

Виж всички