Задушени наденички

1. Поръсете наденичките със сол и черен пипер. Сипете 1-2 с.л. зехтин в широк съд с огнеупорни дръжки и подредете наденичките в него. Запържете ги до златисто, от двете страни и ги извадете в чиния.
2. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Разтопете бучка масло в същия съд и запържете лука в него. Посолете и разбъркайте. Добавете листенцата мащерка и захарта, разбъркайте и гответе 10-15 минути. Добавете разрязаните на четвъртинки гъби. След 2-3 минути добавете оцета.
3. Подредете наденичките върху лука. Залейте с червено вино и оставете да заври. Поставете съдав предварително загрята фурна на 180 градуса за 18-20 минути.
4. За огретена сипете сметаната в тенджера и я затоплете. Обелете и нарежете на много тънки кръгчета картофите. Вареното цвекло също нарежете на тънки кръгчета.
5. Обелете скилидка чесън и я смачкайте леко. Натъркайте с нея дъното и стените на дълбока тавичка. Намажете с масло тавичката. Наредете ред картофи, като застъпвате кръгчетата, поръсете със сол, след това подредете ред червено цвекло, посолете отново. Продължете да редите зеленчуците, като последният ред трябва да е от картофи. Залейте всичко с топлата сметана. Печете огретена в предварително загрята фурна на 180 градуса 1 час.
6. Щом извадите наденичките, поръсете ги с нарязан магданоз. Сервирайте с огретен.

Продукти

  • зехтин
  • 8 сурови свински наденички
  • 2 глави червен лук
  • 2 бучки масло
  • 1 с.л. мека кафява захар
  • 3 стръка мащерка
  • 150 г гъби печурки
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 200 мл червено вино
  • 200 мл телешки бульон
  • сол и черен пипер
  • магданоз
  • За огретена:
  • 1 скилидка чесън
  • масло за намазване
  • 750 г картофи
  • 500 г сварено червено цвекло
  • 500 мл пълномаслена течна сметана
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички