Начин на приготвяне:

1. В голяма тенджера сипете бялото вино. Добавете семената фенел, зърната черен пипер, разряната на две люта чушка, обелените скилидки чесън, дафинов лист, стръкове мащерка и шафран. Настържете фино кората на 1 лимон. Оставете виното да заври и когато се редуцира наполовина,д обавете пилешкия бульон.

2. Измийте добре пресни моркови и картофи. Картофите нарежете на едри парчета. Обелете главите лук и ги разрежет на половинки. Щом сместа от вино и бульон заври добавете първо картофите, морковите и лука. След 5 минути добавете царевиците.

3. След 10 минути добавете целите раци. Почистете мидите в черупки. Добавете и тях в бульона. Гответе докато черупките се отворят.

4. Добавете кралските скариди и мидите "Сен-Жак". Гответе ги не повече от 30 секунди, колкото да променят цвета си.

5. Овкусете с морска сол и поставете целия предварително сварен омар. Захлупете тенджерата и оставете за 5 минути. Накрая добавете бучка масло.

6. Постелете хартия за печене на дъното на тава. Нарежете лимоните на резени и ги подредете в нея. След това извадете всички морски дарове и зеленчуци. Омарът разрежете на две, по средата. Поднесете задушените морски дарове с препечен хляб с квас.

Продукти

  • 1 литър пилешки бульон
  • 750 мл бяло вино
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч.л. семена от резене
  • 1 ч.л. зърна черен пипер
  • щипка шафран
  • 6 лимона
  • 4 малки картофа
  • 4 скилидки чесън
  • 1 червена люта чушка
  • 4 черни миди
  • 4 бели миди
  • 4 миди "Сен-Жак"
  • 2 глави лук
  • 2 бр. царевица
  • 1 връзка мащерка
  • 4 кралски скариди
  • 2 сини рака
  • 1 сварен омар
  • 150 г масло
  • морска сол

 

 

Свързани рецепти