Това ястие се приготвя в тенджера, но крайният резултат е крехко агнешко месо, задушени зеленчуци и леко сладък сос. Лесна рецепта, подходяща за всяка пролетна трапеза, включително и за великденската.

Продукти

  • 3 с.л. олио
  • 6 бр. предни агнешки джолани
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 пълна с.л. царевично нишесте
  • 300 мл червено вино
  • 450 мл пилешки бульон
  • 1 с.л. желе от червени боровинки
  • 1 с.л. нарязан розмарин
  • 250 г пресни моркови
  • 250 г бейби пащърнак
  • 250 г бейби ряпа
  • бучка масло
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте 2 с.л. олио в голяма тенджера с двойно дъно и огнеупорни дръжки и капак. Запечатайте агнешките джолани от всички страни, до тъмнокафяво. Извадете ги в чиния.
  • 2. Добавете още 1 с.л. олио и в него запържете нарязания на тънки полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън за 3-4 минути. След това добавете бульона. В купичка разбъркайте нишестето с малко червено вино и разбъркайте до получаването на гладка паста. Добавете сместа в тенджерата, като разбърквате непрекъснато. Добавете и останалото червено вино. Добавете нарязания пресен розмарин, желето от червени боровинки и разбъркайте. Върнете джоланите в тенджерата и овкусете със сол. Поставете капака и пъхнете тенджерата във фурната - предварително загрята на 140 градуса (с вентилатор) за 2 часа.
  • 3. Почистете пролетните зеленчуци, като запазите малка част от дръжките им. Поставете ги в тенджера с вряща подсолена вода за 8-10 минути. След това ги изцедете добре.
  • 4. Половината зеленчуци поставете в тенджерата с готовите задушени агнешки джолани и разбъркайте. Захлупете.
  • 5. Останалите зеленчуци запържете в загрят тиган с разтопено масло за кратко. Поръсете със сол.
  • 6. Сервирайте агнешки джолан и зеленчуци в дълбока чиния, поляти обилно със сос. Гарнирайте с пролетни зеленчуци в масло.

Свързани рецепти

Виж всички