Задушени агнешки джолани с пролетни зеленчуци
Рецепта от: Мери Бери
Това ястие се приготвя в тенджера, но крайният резултат е крехко агнешко месо, задушени зеленчуци и леко сладък сос. Лесна рецепта, подходяща за всяка пролетна трапеза, включително и за великденската.
Продукти
- 3 с.л. олио
- 6 бр. предни агнешки джолани
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1 пълна с.л. царевично нишесте
- 300 мл червено вино
- 450 мл пилешки бульон
- 1 с.л. желе от червени боровинки
- 1 с.л. нарязан розмарин
- 250 г пресни моркови
- 250 г бейби пащърнак
- 250 г бейби ряпа
- бучка масло
- сол и черен пипер
- 2 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте 2 с.л. олио в голяма тенджера с двойно дъно и огнеупорни дръжки и капак. Запечатайте агнешките джолани от всички страни, до тъмнокафяво. Извадете ги в чиния.
- 2. Добавете още 1 с.л. олио и в него запържете нарязания на тънки полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън за 3-4 минути. След това добавете бульона. В купичка разбъркайте нишестето с малко червено вино и разбъркайте до получаването на гладка паста. Добавете сместа в тенджерата, като разбърквате непрекъснато. Добавете и останалото червено вино. Добавете нарязания пресен розмарин, желето от червени боровинки и разбъркайте. Върнете джоланите в тенджерата и овкусете със сол. Поставете капака и пъхнете тенджерата във фурната - предварително загрята на 140 градуса (с вентилатор) за 2 часа.
- 3. Почистете пролетните зеленчуци, като запазите малка част от дръжките им. Поставете ги в тенджера с вряща подсолена вода за 8-10 минути. След това ги изцедете добре.
- 4. Половината зеленчуци поставете в тенджерата с готовите задушени агнешки джолани и разбъркайте. Захлупете.
- 5. Останалите зеленчуци запържете в загрят тиган с разтопено масло за кратко. Поръсете със сол.
- 6. Сервирайте агнешки джолан и зеленчуци в дълбока чиния, поляти обилно със сос. Гарнирайте с пролетни зеленчуци в масло.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока
Рецепти Нико Рейнолдс
Агнешко и патладжани с подправки с кускус и печени зеленчуци