Начин на приготвяне:

1. Намажете голям лист алуминиево фолио с масло и поръсете със сол и черен пипер. Поставете целите стръкове копър. Върху тях поставете цялото парче сьомга, с кожата нагоре.

2. Полейте рибата с прясно изцеден лимонов сок и бяло вино. Оформете пакет от фолиото и го затворете плътно. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 25 минути.

3. След като рибата изстине за около 10 минути, отделете внимателно кожата ѝ. Поставете парчето задушена риба в голяма чиния.

4. Почистете аспержите и отрежете твърдите им краища. Бланширайте г в тенджера с вряща подсолена вода за 3 минути. След това веднага ги прехвърлете в купа със студена вода и лед. Извадете ги и ги нарежете на ситно.

5. За дресинга сложете в буркан ситно нарязания лук шалот и копър. Добавете и всички останали съставки. Затворете буркана и разбийте много добре.

5. Върху рибата разпределете нарязаните аспержи и тънко нарязаните репички. След това поставете скаридите и полейте всичко с дресинг.

Продукти

  • 1 кг филе от сьомга (с кожа)
  • 1/2 връзка копър
  • 50 мл сухо бяло вино
  • 1 лимон, сок
  • сол и черен пипер
  • 20 бр. зелени аспержи
  • 100 г сготвени дребни скариди
  • репички

 

За дресинга:

  • 1/2 глава лук шалот
  • 2 ч.л. дижонска горчица
  • 3 с.л. бял винен оцет
  • 150 мл зехтин
  • 1 ч.л. захар
  • 1 връзка копър

Свързани рецепти