Задушен праз с лешници
1. Почистете стръковете праз и ги нарежете на големи парчета с приблизителна дължина 7-8 см. Използвайте предимно бялата част на праза.
2. Сипете 2 с.л. зехтин в дълбок, добре загрят тиган и подредете парчетата праз в него. Запържете ги до златисто, като ги обръщате от всички страни, за около 3-4 минути. Пържете на висока температура.
3. Смачкайте леко небелените скилидки чесън и ги пуснете при праза. Стръковете мащерка поставете цели върху праза. пуснете 20 г масло. Полейте с виното и пуснете още 20 г масло на парченца. намалете силата на огъня, полузахлупете съда и гответе 12-15 минути. През последните 5 минути от готвенето, отстранете капака.
4. В хаванче счукайте предварително запечените лешници /10 минути на 180 градуса/ с щипка сол, но не фино.
5. Подредете задушения праз в голяма чиния. Полейте го с получилия се сос и поръсете със ситно нарязан магданоз и счукани лешници.
6. Задушеният праз е идеална гарнитура към печена ципура в сол. Почистете 2 ципури без да махате люспите им. Поръсете вътрешността им със сол и семена от резене. Нарежете натънки кръгли резени 1 добре измит и подсушен лимон и ги подредете вътре в ципурите. Сипете 1-1.5 кг сол в голяма купа и добавете 150-200 мл вода към нея. Разбъркайте с ръце, за да се получи мека смес. Разстелете част от солта на дъното на плитка тавичка, поставете рибите върху нея и ги покрийте с останалата сол, като хубаво я оформите с ръце. печете рибата в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути. След това почукайте по солта с лъжица и я отстранете. Отстранете и кожата на рибите.

Продукти

  • зехтин 4 стръка праз 2 скилидки чесън 3 стръка мащерка бучка масло 150 мл бяло вино 50 г бланширани лешници 2 с.л. мед сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички