Това е чудесна вегетарианска рецепта, в която карфиолът се приготвя подобно на стек - първо се запечатва, а след това се пече във фурна. Печеният карфиол е съчетан с киноа.

Продукти

  • 1 гглава карфиол
  • 100 г масло
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 3 с.л. Рас ел ханут
  • 200 г киноа
  • 300 мл бяло вино
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 20 г печени слънчогледови семки
  • шепа листа мента
  • 100 г кисело мляко
  • 1 лимон, кора и сок

Начин на приготвяне:

  • 1. Отстранете листата и твърдата част на главата карфиол, като я запазите цяла. Загрейте чугунена тенджера с 2 с.л. олио в нея. Запечатайте главата карфиол в горещата мазнина от всички страни, като я придържате.
  • 2. Добавете маслото и изчакайте то да се разтопи. Обливайте главата карфиол с масло в продължение на 1 минута. Поръсете карфиола със сол и черен пипер. Добавете рас ел ханут и разбъркайте за 20 секунди.
  • 3. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън и разбъркайте. Поръсете със сол и запържете за 1 минута. Намалете силата на огъня и добавете киноата. Разбъркайте и добавете бялото вино. Щом то се изпари наполовина, добавете зеленчуковия бульон и овкусете със сол. Захлупете и щом сместа заври, прехвърлете съда в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.
  • 4. В горещ сух тиган запечете сълночгледовите семки за кратко.
  • 5. В купа смесете киселото мляко с настъргана кора от лимон и лимонов сок.
  • 6. Извадете задушения карфиол и го разрежете на четвъртини. Поръсете с фино настъргана лимонова кора. Сипете киноа в дълбока чиния и поръсете с кисело мляко. Отгоре поставете четвъртина карфиол и поръсете с накъсани листа мента.

Свързани рецепти

Виж всички