Задушен див гълъб с подправки

Задушен див гълъб с подправки

Начин на приготвяне:

1. Нарежете морковите на кръгчета, а стръковете селъри на полукръгчета. Сложете нарязаните зеленчуци в дълбока купа, добавете дробчетата на гълъбите, маслините, каперсите, аншоата, 1 стрък розмарин, 2 дафинови листа и листата салвия, вързани с конец. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
2. Поръсете със сол и черен пипер почистените от вътрешности гълъби, и отвън, и отвътре. Във всеки гълъб поставете по 1 стрък розмарин.
3. Покрийте дъното на тиган със зехтин и запържете гълъбите от двете страни, за по 3-4 минути. Извадете ги от тигана, разрежете ги на две и ги подредете на дъното на дълбока тенджера. Отгоре изсипете сместа със зеленчуците. Подредете тънки кръгчета лимон и 3 дафинови листа и залейте с бялото вино, водата и оцета. Полейте с малко зехтин. Захлупете тенджерата и варете гълъбите 1 час на слаб огън.
4. Извадете гълъбите и отделете месото. Отстранете подправките, лимоните, отделете няколко маслини. Пасирайте зеленчуците със соса, след това го намажете върху филийки.
5. Подредете намазаните филийки на дъното на голяма чиния. Върху тях разпределете месото на гълъбите. Поръсете с отделените маслини и подредете няколко кръгчета лимон.

Продукти

  • 3 диви гълъби
  • 2 моркова
  • 2 стръка селъри
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • шепа черни маслини без костилки
  • 4 стръка розмарин
  • 1 връзка салвия
  • 5 дафинови листа
  • 25 г каперси
  • 25 г аншоа
  • зехтин
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 1 ч.ч. бял винен оцет
  • 1 ч.ч. вода
  • 6 филии хляб
  • дробчетата от гълъбите

Свързани рецепти