Ейнсли Хариът споделя рецепта за ямайски джинджифилов сладкиш, наследена от майка му и баба му. Единственото, което той добавя от себе си са златните звездички, поръсени върху лимоновата глазура.

Продукти

  • 300 мл гореща вода
  • 200 г златен сироп
  • 175 г меласа
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 120 г безсолно масло (меко)
  • 120 г тъмна кафява захар Мусковадо
  • 1 яйце
  • 1 с.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. канела
  • ¼ ч.л. смлян карамфил
  • ¼ ч.л. смлян бахар
  • 350 г брашно с набухвател
  • щипка сол
  • 50 г джинджифил от сладко
  • За глазурата:
  • 1 лимон
  • 250 г пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. В тенджерка сипете водата и щом заври, добавете златния сироп, меласата и содата. Разбъркайте и оставете 1-2 минути сместа да кипи.
  • 2. В купа смесете кафявата захар и маслото и ги разбийте до пухкавост. Разбийте яйцето в купичка и го добавете на струйка към сместа, като разбърквате непрекъснато. В друга купа пресейте брашното и смлените подправки.
  • 3. Започнете да добавяте по 1 черпак от топлата смес и 1 част от сухите съставки последователно към сместа от масло и захар. Бъркайте до получаването на хомогенна смес. Накрая добавете половината нарязан на малки кубчета джинджифил от сладко и разбъркайте отново.
  • 4. Изсипете сместа в квадратна тавичка – 20х20 см, намазана с масло и постлана с хартия за печене. Поръсете останалите кубчета джинджифил върху сместа. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса 1 час. След това го оставете да изстине напълно, увийте го в прозрачно фолио и го поставете за 24 ч в хладилник.
  • 5. За глазурата сипете пудрата захар в голяма купа и добавете сока първо на половин лимон. Разбъркайте. След това добавяйте още лимонов сок докато не получите желаната консистенция. Глазурата трябва да е напълно гладка и леко течна.
  • 6. Развийте сладкиша от фолиото и го поставете върху поднос. Изсипете глазурата върфу него и я разстелете равномерно. Нарежете на квадратни парчета и поднесете.

Свързани рецепти

Виж всички