Яйца по мексикански с пико де гайо
Рецепта от: Ейнсли Хариът
"Хуевос ранчерос" представляват пържени яйца, сервирани със или върху царевична тортиля с пикантни домати и боб. Добавянето на пресни подправки към пържените яйца ги прави наистина много свежи.
Продукти
- олио
- 4 царевични тортили
- 1 с.л. пресен риган
- 2 с.л. пресен кориандър
- 4 яйца
- За пико де гайо:
- 2-3 зрели домата
- ½ глава червен лук
- 1 люта чушка Халапеньо
- шепа пресен кориандър
- ¼ ч.л. сол
- ½ лайм, настъргана кора и сок
- За боба:
- 1 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 230 г нарязани домати от консерва
- ¼ ч.л. смлян кимион
- ½ ч.л. лют червен пипер
- ½ ч.л. сушен риган
- 400 г боб Пинто от консерва
- За сервиране:
- 1 голямо авокадо
- 100 г сирене Фета
- мексикански лют сос
- ½ лайм
Начин на приготвяне:
- 1. За пико де гайо нарежете лука на ситно. Отстранете семките на доматите и ги нарежете също на ситно. Отстранете семките на лютата чушка и я нарежете на ситно. Кориандърът също. Смесете всичко в купа и овкусете със сол, сок от лайм и зехтин. Разбъркайте добре и оставете настрани.
- 2. Загрейте малък тиган с олио и в него пуснете смачканата скилидка чесън за 30 секунди. Добавете подправките и гответе още 30 секунди. Добавете нарязаните домати, както и предварително прецедения боб. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Овкусете със сол и черен пипер и гответе 8-10 минути, докато сместа се сгъсти. С помощта на вилица намачкайте половината бобени зърна. Проверете дали има нужда от овкусяване и дръпнете от огъня. Дръжте боба топъл.
- 3. В тиган сипете 1 с.л. олио и запържете тортилите една по една, за по 1-2 минути от всяка страна, до хрупкавост. Може да поставите тортилите в тавичка, да ги поръсите с мазнина и да ги запечете за 3-4 минути във фурната на 180 градуса (с вентилатор). Поставете по 1 тортиля в чиния.
- 4. В същия тиган сипете 2 с.л. зехтин и пуснете листата кориандър и риган. Чукнете яйцата и поръсете със сол. Пържете до желаната степен.
- 5. Върху тортилите разпределете боба. Върху него наредете резени авокадо, пържено яйце и поръсете с 1-2 с.л. пико де гайо. Поръсете с натрошено сирене, сок от лайм, лют сос и едър лют червен пипер.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Пушена шакшука със спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пърженица с печени чушки
Рецепти Стоян и Лора
Яйчена салата
Рецепти Стоян и Лора
Яйца с винен сос
Рецепти Лиса Фокнър
Царевични палачинки в стил Сидни
Рецепти Джон Тород
Яйца по турски с хляб роти
Рецепти Адам Лайо
Тост с кая, полусварени яйца и хайнанско кафе
Рецепти Стоян и Лора
Бъркани яйца със саздърма
Рецепти Марк Мориарти
Шакшука с чоризо
Рецепти Марк Мориарти
Класически омлет