"Хуевос ранчерос" представляват пържени яйца, сервирани със или върху царевична тортиля с пикантни домати и боб. Добавянето на пресни подправки към пържените яйца ги прави наистина много свежи.

Продукти

  • олио
  • 4 царевични тортили
  • 1 с.л. пресен риган
  • 2 с.л. пресен кориандър
  • 4 яйца
  • За пико де гайо:
  • 2-3 зрели домата
  • ½ глава червен лук
  • 1 люта чушка Халапеньо
  • шепа пресен кориандър
  • ¼ ч.л. сол
  • ½ лайм, настъргана кора и сок
  • За боба:
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 230 г нарязани домати от консерва
  • ¼ ч.л. смлян кимион
  • ½ ч.л. лют червен пипер
  • ½ ч.л. сушен риган
  • 400 г боб Пинто от консерва
  • За сервиране:
  • 1 голямо авокадо
  • 100 г сирене Фета
  • мексикански лют сос
  • ½ лайм

Начин на приготвяне:

  • 1. За пико де гайо нарежете лука на ситно. Отстранете семките на доматите и ги нарежете също на ситно. Отстранете семките на лютата чушка и я нарежете на ситно. Кориандърът също. Смесете всичко в купа и овкусете със сол, сок от лайм и зехтин. Разбъркайте добре и оставете настрани.
  • 2. Загрейте малък тиган с олио и в него пуснете смачканата скилидка чесън за 30 секунди. Добавете подправките и гответе още 30 секунди. Добавете нарязаните домати, както и предварително прецедения боб. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Овкусете със сол и черен пипер и гответе 8-10 минути, докато сместа се сгъсти. С помощта на вилица намачкайте половината бобени зърна. Проверете дали има нужда от овкусяване и дръпнете от огъня. Дръжте боба топъл.
  • 3. В тиган сипете 1 с.л. олио и запържете тортилите една по една, за по 1-2 минути от всяка страна, до хрупкавост. Може да поставите тортилите в тавичка, да ги поръсите с мазнина и да ги запечете за 3-4 минути във фурната на 180 градуса (с вентилатор). Поставете по 1 тортиля в чиния.
  • 4. В същия тиган сипете 2 с.л. зехтин и пуснете листата кориандър и риган. Чукнете яйцата и поръсете със сол. Пържете до желаната степен.
  • 5. Върху тортилите разпределете боба. Върху него наредете резени авокадо, пържено яйце и поръсете с 1-2 с.л. пико де гайо. Поръсете с натрошено сирене, сок от лайм, лют сос и едър лют червен пипер.

Свързани рецепти

Виж всички