Месото на морския таралеж е маслен, а текстурата му - кремообразна. Съчетано с нежните яйчени нудли, пресни подправки и лимонов вкус, то наистина ще ви впечатли.

Продукти

  • ½ ч.ч. хайвер и месо от морски таралежи
  • 80 г безсолно масло
  • 4 с.л. кокосова вода
  • 160 г пресни яйчени нудли
  • 1 с.л. рибен сос
  • щипка едър лют червен пипер
  • щипка смлян бял пипер
  • 2 стръка пресен лук (само зелената част)
  • 6 листа азиатски босилек
  • ½ лайм

Начин на приготвяне:

  • 1. Морските таралежи се разцепват на две и от вътрешността се изважда месото и хайвера им. Отделете 6 парчета месо за гарниране.
  • 2. Начукайте хайвера и месото в хаванче или го пасирайте с пасатор. Разтопете маслото в тенджерка и към него добавете пасираното месо. Разбъркайте до хомогенност.
  • 3. В голям тиган сипете кокосовата вода и я оставете да заври. Добавете маслото и морския таралеж и разбъркайте. Добавете рибен сос, лют пипер и гответе 1 минута, като разбърквате.
  • 4. Пресипете сместа в купа и добавете нарязаните на ситно пресен лук и азиатски босилек. Разбъркайте и поддържайте сместа да е топла.
  • 5. Сипете вода в тенджера и я оставете да заври. Подгответе купа със студена вода и кубчета лед в нея. Поставете яйчените нудли в метална цедка или кошница и ги потопете във врящата вода за 45 секунди. Прехвърлете ги в ледената баня за 5 секунди. Отново ги върнете във врящата вода за 50 секунди и в ледената баня – за 5 секунди. Отцедете нудлите добре и ги поставете в купата с топлата смес. Разбъркайте добре.
  • 6. Разпределете яйчените нудли с морски таралеж в дълбоки чинии. Поръсете с още сос и подредете по 3 парчета от отделеното месо. Поръсете с лимонов сок.

Свързани рецепти

Виж всички