1. Разделете карфиола на розички. Сварете ги в съд с вряща подсолена вода за 6-7 минути или докато омекнат. Прецедете ги. Поставете розичките в дълбока тавичка и ги поръсете с брашно. Оваляйте добре.

2. Сипете 3-4 пръста растително олио в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса. Пържете розичките карфиол на порции, като ги обръщате. Щом придобият тъмнозлатист цвят, извадете и поставете върху кухненска хартия и поръсете със сол.

3. За соса пригответе чеснова паста като счукате обелени скилидки чесън с щипка сол, лимонов сок и малко зехтин в хаванче, докато се образува кремообразна паста.  Сипете 1 ч.л. от чесновата паста в купа и добавете тахана, лимонов сок, портокалов сок, сок от неузряло грозде и оцет. Рзабъркайте много добре. Поръсете пържения карфиол щедро с таханов сос.

4. За яхнията от патладжан обелете патладжаните и отстранете дръжките им. Нарежете ги на едри парчета. Сипете 3-4 пръста олио в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса .Пържете патладжаните на порции, до тъмнозлатисто. Извадете върху кухненска хартия и поръсете със сол.

5. Обелете лука и чесъна и ги нарежете съответно на тънки полумесеци и тънки филийки. Запържете лука в зехтина, на умерен огън, до пълно омекване. След това добавете чесъна и нарязаните на тънки ивички люти чушки (без семките). Разбъркайте и запържете. След това добавете нарязаните на едри кубчета зелена чушка и домати. Щом зеленчуците омекнат, овкусете с бахарат. Гответе соса на слаб огън, с капак, в продължение на 1 час.

6. Добавете пържения патладжан и разбъркайте добре. Оставете за 5 минути и дръпнете яхнията от огъня.

Продукти

  • За карфиола:
  • 1 малка глава карфиол
  • олио за пържене
  • брашно
  • едра морска сол
  • За тахановия сос:
  • 3 ч.л. лимонов сок
  • 3 ч.л. сок он неузряло грозде
  • 3 ч.л. бял винен оцет
  • 50 мл портокалов сок
  • 2 ч.л. зехтин
  • 1 ч.л. чеснова паста тум
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.ч. сусамов тахан
  • За яхнията от патладжан:
  • 100 мл зехтин
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 червена люта чушка
  • 1 зелена люта чушка
  • 1 зелена чушка
  • сол и черен пипер
  • 200 г домати
  • 1 с.л. бахарат
  • 1 литър олио за пържене
  • 2 патладжана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички