Яхния от патладжан и пържен карфиол с таханов сос
Рецепта от: Шейн Делия
1. Разделете карфиола на розички. Сварете ги в съд с вряща подсолена вода за 6-7 минути или докато омекнат. Прецедете ги. Поставете розичките в дълбока тавичка и ги поръсете с брашно. Оваляйте добре.
2. Сипете 3-4 пръста растително олио в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса. Пържете розичките карфиол на порции, като ги обръщате. Щом придобият тъмнозлатист цвят, извадете и поставете върху кухненска хартия и поръсете със сол.
3. За соса пригответе чеснова паста като счукате обелени скилидки чесън с щипка сол, лимонов сок и малко зехтин в хаванче, докато се образува кремообразна паста. Сипете 1 ч.л. от чесновата паста в купа и добавете тахана, лимонов сок, портокалов сок, сок от неузряло грозде и оцет. Рзабъркайте много добре. Поръсете пържения карфиол щедро с таханов сос.
4. За яхнията от патладжан обелете патладжаните и отстранете дръжките им. Нарежете ги на едри парчета. Сипете 3-4 пръста олио в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса .Пържете патладжаните на порции, до тъмнозлатисто. Извадете върху кухненска хартия и поръсете със сол.
5. Обелете лука и чесъна и ги нарежете съответно на тънки полумесеци и тънки филийки. Запържете лука в зехтина, на умерен огън, до пълно омекване. След това добавете чесъна и нарязаните на тънки ивички люти чушки (без семките). Разбъркайте и запържете. След това добавете нарязаните на едри кубчета зелена чушка и домати. Щом зеленчуците омекнат, овкусете с бахарат. Гответе соса на слаб огън, с капак, в продължение на 1 час.
6. Добавете пържения патладжан и разбъркайте добре. Оставете за 5 минути и дръпнете яхнията от огъня.
Продукти
- За карфиола:
- 1 малка глава карфиол
- олио за пържене
- брашно
- едра морска сол
- За тахановия сос:
- 3 ч.л. лимонов сок
- 3 ч.л. сок он неузряло грозде
- 3 ч.л. бял винен оцет
- 50 мл портокалов сок
- 2 ч.л. зехтин
- 1 ч.л. чеснова паста тум
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. сусамов тахан
- За яхнията от патладжан:
- 100 мл зехтин
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 червена люта чушка
- 1 зелена люта чушка
- 1 зелена чушка
- сол и черен пипер
- 200 г домати
- 1 с.л. бахарат
- 1 литър олио за пържене
- 2 патладжана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Брускети с гъби
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля
Рецепти Ненад Великович
Пълнен сандвич със салса
Рецепти Ненад Великович
Рулца със сушени сливи и ементал
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Морски шишчета с шафран и чеснови крутони