Ягодово суфле
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Направете този десерт в сезона на ягодите. Той се приготвя само от пюре от пресни ягоди, разбити белтъци със захар и шамфъстък. Меко, пухкаво и вкусно!
Продукти
- 600 г ягоди
- 4 с.л. кафява захар
- ½ лимон, сок
- 4 с.л. вода
- 2 с.л. царевично нишесте
- 2 с.л. черешов ликьор
- 10 белтъка
- 80 г захар
- Допълнително:
- пудра захар
- ягоди
Начин на приготвяне:
- 1. Отделете десетина ягоди, почистете ги и ги нарежете на четвъртинки. Залейте ги с ликьор.
- 2. Останалите почистени и нарязани ягоди сложете в дълбок тиган заедно с 4 с.л. кафява захар и лимоновия сок. Разбъркайте царевичното нишесте с 4 с.л. студена вода, така че да се получи глаадка кашичка. Изсипете я при ягодите, когато са заврели. Гответе на слаб огън до омекването на ягодите.
- 3. Поставете порцелановите формички за суфле в хладилник. Щом се охладят, ги намажете отвътре с безсолно масло и ги поръсете с малко кафява захар. Разнесете захарта по дъното и стените. Поставете формичките отново в хладилник.
- 4. Разбийте белтъците в дълбока суха купа с помощта на миксер. Добавете захарта лъжица по лъжица, без да спирате разбиването. Щом белтъците образуват твърди връхчета, меренгът е готов.
- 5. Пасирайте ягодите и ги прецедете през фина цедка. Към пюрето добавете 2 големи лъжици от меренга и разбъркайте енергично с помощта на тел. След това добавете останалия меренг и разбъркайте внимателно, с помощта на шпатула.
- 6. Напълнете до половината формичките за суфле с белтъчната смес. В нея поставете по няколко парченца ягоди в алкохол. След това допълнете формичките с меренг. Изравнете и загладете сместа. С палец минете по края на формичката, за да оформите капаче. Поръсете с едро смлян шамфъстък. Подредете формичките в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) градуса 8 минути.
- 7. Преди да поднесете суфлетата, ги поръсете с пудра захар и украсете с прясна ягода.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Лука Чиано
Поширани круши с мус от пармезан