Ягодова торта
Рецепта от: Стоян и Лора
1. За блата с миксер разбийте хубаво яйцата със захарта, ванилията и солта. Трябва да станат пухкави (около 10 минути). Прибавете към тях бакпулвера и пресятото брашното.
2. Плитка тава покрийте с лист хартия за печене и намажете с олио. Излейте тестото, заравнете. Изпечете на 180 градуса за около 12 минути. Извадете от фурната и охладете.
3. За ягодовия крем сложете в касерола ягодите, захарта, лимоновия сок, портокалов сок и малко от кората на портокала, предварително настъргана. Гответе на умерен огън, докато плодовете хубаво омекнат.
4. Прибавете разтвореното в 50 мл студена вода нишесте. След като покъкри малко, махнете крема от котлона, пасирайте го и го прецедете.
5. Залейте желатина с 50 мл студена вода и след като набъбне, го загрейте.
6. Добавете го към ягодовото пюре и разбъркайте, покрийте с фолио и оставете да се охлади напълно, след това приберете в хладилник. После го пасирайте.
7. За крема от маскарпоне разбийте с миксер пудрата захар, сиренето, сметаната, настърганата кора и сока от портокала, и виното, до получаването на пухкав крем. Приберете в хладилник.
8. За да сглобите тортата, нарежете блата на еднакви по големина ленти. Всяка лента намажете с ягодов крем и крем с маскарпоне. Навийте една лента като охлюв и поставете с разреза нагоре в средата на подноса, в който сте сложили и ринг за торта. Останалите намазани ленти завийте около него, така че да се получи вита торта. Приберете в хладилник за 2 часа.
9. Освободете готовата торта от ринга, декорирайте с предварително разбитата и охладена сметана, ягодовия крем, ягоди и листенца босилек.
Продукти
- За блата:
- 6 яйца (на стайна температура)
- 6 с.л. кафява захар
- 6 с.л. брашно
- 1 ч.л. течна ванилия
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- За ягодовия крем:
- 500 г ягоди (пресни или замразени)
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. нишесте
- 160 г кафява захар
- 2 ч.л. желатин
- сокът от 1 портокал
- За крема с маскарпоне:
- 250 г сирене „Маскарпоне“
- 200 мл течна животинска сметана 35% (студена)
- 1 портокал
- 180 г пудра захар
- 30 мл вино „Марсала“
- За декорация:
- 300 г пресни ягоди
- 300 мл течна животинска сметана
- пресен босилек
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска