1. За блата с миксер разбийте хубаво яйцата със захарта, ванилията и солта. Трябва да станат пухкави (около 10 минути). Прибавете към тях бакпулвера и пресятото брашното.

2. Плитка тава покрийте с лист хартия за печене и намажете с олио. Излейте тестото, заравнете. Изпечете на 180 градуса за около 12 минути. Извадете от фурната и охладете.

3. За ягодовия крем сложете в касерола ягодите, захарта, лимоновия сок, портокалов сок и малко от кората на портокала, предварително настъргана. Гответе на умерен огън, докато плодовете хубаво омекнат.

4. Прибавете разтвореното в 50 мл студена вода нишесте. След като покъкри малко, махнете крема от котлона, пасирайте го и го прецедете.

5.  Залейте желатина с 50 мл студена вода и след като набъбне, го загрейте.

6. Добавете го към ягодовото пюре и разбъркайте, покрийте с фолио и оставете да се охлади напълно, след това приберете в хладилник. После го пасирайте.

7. За крема от маскарпоне разбийте с миксер пудрата захар, сиренето, сметаната, настърганата кора и сока от портокала, и виното, до получаването на пухкав крем. Приберете в хладилник.

8. За да сглобите тортата, нарежете блата на еднакви по големина ленти. Всяка лента намажете с ягодов крем и крем с маскарпоне. Навийте една лента като охлюв и поставете с разреза нагоре в средата на подноса, в който сте сложили и ринг за торта. Останалите намазани ленти завийте около него, така че да се получи вита торта. Приберете в хладилник за 2 часа.

9. Освободете готовата торта от ринга, декорирайте с предварително разбитата и охладена сметана, ягодовия крем, ягоди и листенца босилек.

 

Продукти

  • За блата:
  • 6 яйца (на стайна температура)
  • 6 с.л. кафява захар
  • 6 с.л. брашно
  • 1 ч.л. течна ванилия
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • За ягодовия крем:
  • 500 г ягоди (пресни или замразени)
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. нишесте
  • 160 г кафява захар
  • 2 ч.л. желатин
  • сокът от 1 портокал
  • За крема с маскарпоне:
  • 250 г сирене „Маскарпоне“
  • 200 мл течна животинска сметана 35% (студена)
  • 1 портокал
  • 180 г пудра захар
  • 30 мл вино „Марсала“
  • За декорация:
  • 300 г пресни ягоди
  • 300 мл течна животинска сметана
  • пресен босилек

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички