Ябълкова пита "Микадо"
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Омесете тесто с помощта на миксер, като смесите брашното, маслото и пудрата захар. След това добавете сърцевината на шушулката ванилия и яйцето. Готовото тесто увийте в прозрачно фолио и го сплескайте. Оставете го в хладилник да се стегне.
2. За пълнежа накиснете стафидите в рома. Нарежете ябълките на дребни кубчета. Сложете ги да се задушат в тиган с разтопеното масло, добавете и канелата. Захарта прибавете накрая. Щом омекнат ябълките, ги оставете да се охладят, а след това ги прецедете с цедка. Най-добре е, ако направите пълнежа няколко часа преди да изпечете питата, за да бъдат ябълките максимално сухи. След това смесете изцедените ябълки с изцедените стафиди и с орехите.
3. Разточете студеното тесто с точилка, като го поръсвате с брашно от двете страни. След това го прехвърлете върху форма за тарта с подвижно дъно, която предварително сте намазали обилно с масло. Хубаво притиснете тестото по формата, а излишното по края навийте навътре по стените. Надупчете тестото по дъното с вилица и го покрийте с парче хартия за печене. Върху нея сложете шепа сух грах или боб. Изпечете блата за около 20 минути на 180 градуса, като 5 минути преди да изтече времето махнете парчето хартия със зърната, за да се запече леко тестото и на дъното.
4. Изсипете пълнежа във формата, като оформите нещо като купол от него. Загладете го. Отгоре наредете нарязаните 2 ябълки на тънки лентички. Сложете питата да се изпече за 15 минути на 180 градуса.
5. Поръсете изпечената ябълкова пита с пудра захар и я сервирайте студена.
2. За пълнежа накиснете стафидите в рома. Нарежете ябълките на дребни кубчета. Сложете ги да се задушат в тиган с разтопеното масло, добавете и канелата. Захарта прибавете накрая. Щом омекнат ябълките, ги оставете да се охладят, а след това ги прецедете с цедка. Най-добре е, ако направите пълнежа няколко часа преди да изпечете питата, за да бъдат ябълките максимално сухи. След това смесете изцедените ябълки с изцедените стафиди и с орехите.
3. Разточете студеното тесто с точилка, като го поръсвате с брашно от двете страни. След това го прехвърлете върху форма за тарта с подвижно дъно, която предварително сте намазали обилно с масло. Хубаво притиснете тестото по формата, а излишното по края навийте навътре по стените. Надупчете тестото по дъното с вилица и го покрийте с парче хартия за печене. Върху нея сложете шепа сух грах или боб. Изпечете блата за около 20 минути на 180 градуса, като 5 минути преди да изтече времето махнете парчето хартия със зърната, за да се запече леко тестото и на дъното.
4. Изсипете пълнежа във формата, като оформите нещо като купол от него. Загладете го. Отгоре наредете нарязаните 2 ябълки на тънки лентички. Сложете питата да се изпече за 15 минути на 180 градуса.
5. Поръсете изпечената ябълкова пита с пудра захар и я сервирайте студена.
Продукти
- За тестото:1 шушулка ванилия 150 грам брашно 100 грам меко масло 75 грам пудра захар 1 брой яйцеЗа пълнежа:100 грам стафиди 200 милилитър ром 6 брой ябълки 100 грам масло 1 чаена лъжица канела 110 грам захар 100 грам орехи2 брой ябълки брой пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска