Начин на приготвяне:
1. Подберете десертен сорт ябълки. Обелете ги и ги нарежете на малки кубчета и ги сложете в тенджерка. Към тях прибавете стафидите, захарта, канелата и 50 г безсолно масло. Настържете кората на портокала и изтискайте сока на половината. Добавете 100 мл вода и задушете сместа за около десетина минути.
2. Дръпнете сместа от котлона, пресипете я в купа, добавете галета или смлени хлебни трохи и разбъркайте.
3. Разтопете другите 50 г масло. Вземете два листа кори и намажете горната с масло. Върху нея сложете още една кора и намажете и нея с масло. Сложете от плънката. Навийте руло откъм дългата страна на корите. Свободните краища на корите сгънете навътре и разтворете като листа на цветенце. Намажете щрудела с масло отгоре и по желание може да поръсите маково семе.
4. Изпечете щрудела в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
5. Поднесете щрудела, поръсен пудра захар и гарниран с топка ванилов сладолед.
2. Дръпнете сместа от котлона, пресипете я в купа, добавете галета или смлени хлебни трохи и разбъркайте.
3. Разтопете другите 50 г масло. Вземете два листа кори и намажете горната с масло. Върху нея сложете още една кора и намажете и нея с масло. Сложете от плънката. Навийте руло откъм дългата страна на корите. Свободните краища на корите сгънете навътре и разтворете като листа на цветенце. Намажете щрудела с масло отгоре и по желание може да поръсите маково семе.
4. Изпечете щрудела в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
5. Поднесете щрудела, поръсен пудра захар и гарниран с топка ванилов сладолед.
Продукти
- 3 ябълки
- 3 с.л. стафиди
- 100 г захар
- 4 ч.л. канела
- 50 г безсолно масло
- 100 мл вода
- галета
- 1 пакет фини точени кори
- пудра захар за поръсване
- 1 портокал
- настъргана кора и сок
- 50 г масло