Ябълков щрудел

Ябълков щрудел

Начин на приготвяне:

1. Подберете десертен сорт ябълки. Обелете ги и ги нарежете на малки кубчета и ги сложете в тенджерка. Към тях прибавете стафидите, захарта, канелата и 50 г безсолно масло. Настържете кората на портокала и изтискайте сока на половината. Добавете 100 мл вода и задушете сместа за около десетина минути.
2. Дръпнете сместа от котлона, пресипете я в купа, добавете галета или смлени хлебни трохи и разбъркайте.
3. Разтопете другите 50 г масло. Вземете два листа кори и намажете горната с масло. Върху нея сложете още една кора и намажете и нея с масло. Сложете от плънката. Навийте руло откъм дългата страна на корите. Свободните краища на корите сгънете навътре и разтворете като листа на цветенце. Намажете щрудела с масло отгоре и по желание може да поръсите маково семе.
4. Изпечете щрудела в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
5. Поднесете щрудела, поръсен пудра захар и гарниран с топка ванилов сладолед.

Продукти

  • 3 ябълки
  • 3 с.л. стафиди
  • 100 г захар
  • 4 ч.л. канела
  • 50 г безсолно масло
  • 100 мл вода
  • галета
  • 1 пакет фини точени кори
  • пудра захар за поръсване
  • 1 портокал
  • настъргана кора и сок
  • 50 г масло

Свързани рецепти