©2019 FOX Networks Group Bulgaria
Ябълковият сладкиш на Томас Келер
  1. Разбийте маслото и захарта в миксера. Добавете яйцето и бъркайте, докато сместа не стане лека и пухкава.
  2. Прибавете брашното, солта, бакпулвера и индийското орехче.
  3. Налейте предварително смесените мляко и сметана. Разбъркайте за кратко, само докато съставките се съединят.
  4. Нарежете ябълките на тънки филийки. Застелете дъното на форма за торта с диаметър 22 см с хартия за печене. Стените намажете с масло. Поръсете с брашно. Изсипете тестото, заравнете и наредете ябълките в кръг, на разстояние половин сантиметър една от друга. Поръсете сладкиша със смесената с малко канела пудра захар. Загрейте фурната на 180 градуса. Печете 35-40 минути до готовност.
  5. За соса в касерола смесете маслото, захарта и сметаната и щом кипнат, намалете силата на огъня и оставете сместа да къкри, докато се сгъсти (десетина минути). От време на време бъркайте и внимавайте да не загори на дъното. Сладкишът се сервира топъл или на стайна температура със соса.

 Съвет: Гарнирайте сладкиша с горски плодове, например боровинки.

*Печете във фурна без вентилатор.

 

 

 

Продукти

  • 85 г краве масло
  • 150 г кристална захар
  • 1 голямо яйце
  • 225 г пресято брашно
  • 6 г бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 60 мл сладкарска сметана (20%)
  • 60 г прясно мляко
  • 2 ябълки
  • пудра захар с канела за поръсване
  • За соса:
  • 480 г сладкарска сметана (20%)
  • 100 г захар
  • 115 г краве масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички