Начин на приготвяне:
- Разбийте маслото и захарта в миксера. Добавете яйцето и бъркайте, докато сместа не стане лека и пухкава.
- Прибавете брашното, солта, бакпулвера и индийското орехче.
- Налейте предварително смесените мляко и сметана. Разбъркайте за кратко, само докато съставките се съединят.
- Нарежете ябълките на тънки филийки. Застелете дъното на форма за торта с диаметър 22 см с хартия за печене. Стените намажете с масло. Поръсете с брашно. Изсипете тестото, заравнете и наредете ябълките в кръг, на разстояние половин сантиметър една от друга. Поръсете сладкиша със смесената с малко канела пудра захар. Загрейте фурната на 180 градуса. Печете 35-40 минути до готовност.
- За соса в касерола смесете маслото, захарта и сметаната и щом кипнат, намалете силата на огъня и оставете сместа да къкри, докато се сгъсти (десетина минути). От време на време бъркайте и внимавайте да не загори на дъното. Сладкишът се сервира топъл или на стайна температура със соса.
Съвет: Гарнирайте сладкиша с горски плодове, например боровинки.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
85 г краве масло
150 г кристална захар
1 голямо яйце
225 г пресято брашно
6 г бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. индийско орехче
60 мл сладкарска сметана (20%)
60 г прясно мляко
2 ябълки
пудра захар с канела за поръсване
За соса:
480 г сладкарска сметана (20%)
100 г захар
115 г краве масло