Ябълкова пита с маскарпоне
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. Сложете маслото, яйцето, захарта и настъргана лимонова кора. Солта посипете върху брашното. Омесете тесто, увийте го в прозрачно фолио и го оставете да се стигне в хладилник.
2. За пълнежа в купа смесете маскарпонето с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и захарта. След това добавете яйцата едно по едно, като разбърквате внимателно на ръка. Накрая добавете и брашното.
3. Намажете обилно правоъгълна дълга форма за кекс с масло. Извадете тестото и го разточете с точилка в правоъгълна форма. Пренесете го във формата с помощта на точилката и внимателно го напаснете по дъното и стените на формата. Излишното тесто отстранете с нож.
4. Изсипете пълнежа и го разстелете равномерно. Отгоре наредете стегнато като керемиди обелени полумесеци от ябълка, като ги забучвате леко в крема. Поръсете с канелената захар /смесете захарта с 1 ч.л. канела/ и сложете питата да се пече на 170 градуса за 50 минути.
5. За глазурата сложете в тенджерка конфитюра от кайсии и водата да се загреят, като разбърквате непрекъснато. Ако в конфитюра има по-големи парчета плод, прецедете сместа. След това намажете извадената от формата и поизстинала ябълкова пита. Разрежете я на парчета с помощта на назъбен нож.
2. За пълнежа в купа смесете маскарпонето с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и захарта. След това добавете яйцата едно по едно, като разбърквате внимателно на ръка. Накрая добавете и брашното.
3. Намажете обилно правоъгълна дълга форма за кекс с масло. Извадете тестото и го разточете с точилка в правоъгълна форма. Пренесете го във формата с помощта на точилката и внимателно го напаснете по дъното и стените на формата. Излишното тесто отстранете с нож.
4. Изсипете пълнежа и го разстелете равномерно. Отгоре наредете стегнато като керемиди обелени полумесеци от ябълка, като ги забучвате леко в крема. Поръсете с канелената захар /смесете захарта с 1 ч.л. канела/ и сложете питата да се пече на 170 градуса за 50 минути.
5. За глазурата сложете в тенджерка конфитюра от кайсии и водата да се загреят, като разбърквате непрекъснато. Ако в конфитюра има по-големи парчета плод, прецедете сместа. След това намажете извадената от формата и поизстинала ябълкова пита. Разрежете я на парчета с помощта на назъбен нож.
Продукти
- За тестото:250 г брашно с набухвател 80 г захар 150 г масло 1 яйце 1 лимон 1 щипка солЗа пълнежа:1 шушулка ванилия 100 г захар 325 г маскарпоне 2 яйца 100 г брашно 5 ябълки 75 г канелена захарЗа глазурата:100 г кайсиев конфитюр 3 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене