Начин на приготвяне:

1. Изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. Сложете маслото, яйцето, захарта и настъргана лимонова кора. Солта посипете върху брашното. Омесете тесто, увийте го в прозрачно фолио и го оставете да се стигне в хладилник.
2. За пълнежа в купа смесете маскарпонето с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и захарта. След това добавете яйцата едно по едно, като разбърквате внимателно на ръка. Накрая добавете и брашното.
3. Намажете обилно правоъгълна дълга форма за кекс с масло. Извадете тестото и го разточете с точилка в правоъгълна форма. Пренесете го във формата с помощта на точилката и внимателно го напаснете по дъното и стените на формата. Излишното тесто отстранете с нож.
4. Изсипете пълнежа и го разстелете равномерно. Отгоре наредете стегнато като керемиди обелени полумесеци от ябълка, като ги забучвате леко в крема. Поръсете с канелената захар /смесете захарта с 1 ч.л. канела/ и сложете питата да се пече на 170 градуса за 50 минути.
5. За глазурата сложете в тенджерка конфитюра от кайсии и водата да се загреят, като разбърквате непрекъснато. Ако в конфитюра има по-големи парчета плод, прецедете сместа. След това намажете извадената от формата и поизстинала ябълкова пита. Разрежете я на парчета с помощта на назъбен нож.

Продукти

За тестото:

  • 250 г брашно с набухвател
  • 80 г захар
  • 150 г масло
  • 1 яйце
  • 1 лимон
  • 1 щипка сол

За пълнежа:

  • 1 шушулка ванилия
  • 100 г захар
  • 325 г маскарпоне
  • 2 яйца
  • 100 г брашно
  • 5 ябълки
  • 75 г канелена захар

За глазурата:

  • 100 г кайсиев конфитюр
  • 3 с.л. вода

Свързани рецепти