Това е рецепта за ябълков тарт с бутер тесто. Първо ябълките за пълнежа се пекат. Горната част на тарта се оформя от ленти бутер тесто, което напомня на жалузи.

Продукти

  • 5 ябълки
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 3 с.л. коняк
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2 ч.л. брашно
  • 2 с.л. безсолно масло
  • 1 лист бутер тесто
  • 1 яйце
  • захар за поръсване
  • ванилов сладолед

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете ябълките и ги почистете от семките и твърдата вътрешност. Нарежете ги на 8 резена и ги сложете в голяма купа. Към тях добавете настърганата лимонова кора, лимоновия сок, брашното, захарта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия, коняка и солта. Разбъркайте добре и пресипете в стъклена тавичка. Печете ябълките в предварително загрята фурна на 175 градуса 40 минути.
  • 2. Развийте листа размразено бутер тесто (42х32 см) и го сложете хоризонтално пред вас, с дългата страна. Разделете тестото на три равни части и от двата края изрежете ленти с ширина 2 см. Ако дължината на листа тесто ви е 42 см, двете ленти открая трябва да са по 14 см, като по средата остане също 14-сантиметрова лента. Изсипете охладените ябълки върху тестото по средата и ги разпределете равномерно.
  • 3. Разбийте яйцето с 1 ч.л. вода и намажете с него лентите тесто. След това ги прегънете навътре, върху ябълките, като редувате лява и дясна лента. Отгоре намажете целия тарт с яйце и поръсете с кристална захар. Печете ябълковия тарт в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути, след това намалете градусите на 170 и печете още 20 минути. Последните 2-3 минути от печенето включете грил функцията, за да се карамелизира захарта, но наблюдавайте сладкиша през това време.
  • 4. Сервирайте правоъгълно парче ябълков тарт с топка ванилов сладолед по желание.

Свързани рецепти

Виж всички