Ябълков пай

Ябълков пай

Начин на приготвяне:

1. За тестото пресейте брашното в купа. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло. Смесете маслото и брашното с върха на пръстите си. Добавете пудрата захар и отново претрийте сместа през пръсти. Добавете лимоновия сок и омесете тестото до гладкост. Увийте го н прозрачно фолио, сплескайте го и го поставете в хладилник за 15 минути.  
2. Обелете бананите и ги начупете на парчета във висок съд. Добавете 1 с.л. мед, 1 ч.л. канела и орехите. Пасирайте сместа.
3. Предварително измитите и подсушени ябълки нарежете на много тънки получесеци. Сложете ги в купа и добавете портокаловия сок, 1 ч.л. канела и 1 с.л. мед. Разбъркайте добре. Поставете купата на водна баня, за да омекнат леко ябълките.
4. Поставете тестото между два листа хартияз а печене и го разточете тънко в правоъгълна форма. Изрежете неравните краища и разрежете тестото на две, по дължина.
5. Намажете двете ленти тесто с тънък слой бананова смес. Подредете резени ябълки по дължина, от двете страни на тестото, стърчащи съвсем малко с кората навън. Прегънете  на две тестото, по дължина, като си помагате с хартията за печене. След това завийте пая на руло. Поставете двата пая в тава, постлана с хартия за печене така, че короната от ябълки да е нагоре. Намажете пайовете с разбит жълтък. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути.
6. Поднесете ябълков пай с топка ванилов сладолед.

Продукти

За тестото:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 0.5 ч.ч. студено масло
  • 1 с.л. пудра захар
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 жълтък
  • топка ванилов сладолед
  • 2 червени ябълки
  • 2 с.л. мед
  • 2 ч.л. канела
  • 1 шепа орехи
  • 1 портокал
  • сок
  • 2 банана

Свързани рецепти