Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на средно големи кубчета. Наситнете лука и чесъна, настържете моркова. Овкусете месото със сол и пипер и поръсете с брашно.
2. Загрейте зехтина в мултикукър или тенджера и запържете хубаво месото. Добавете зеленчуците и гответе около 5 минути на силен огън.
3. След това изсипете доматения концентрат, пушения пипер, дафиновия лист и разбъркайте, налейте виното и бульона, посолете и затворете капака. Гответе под налягане за 15 минути или ако е в тенджера – за 40 минути.
4. През това време сварете обелените и нарязани на едро картофи, целина и пащърнак във вода със скилидка чесън и сол. Щом омекнат, отцедете и намачкайте с преса. Сложете маслото и млякото, ако е нужно, посолете и разбъркайте. Накрая прибавете наситнени пресен лук и магданоз и отново разбъркайте.
5. Загрейте маслото в съд и дръжте на умерен огън, докато стане със светлокафяв цвят. Сложете вътре кимион и махнете от котлона.
6. Сервирайте яхнията с пюрето и маслото.
Продукти
За кебапа:
- 800 г свинска плешка
- 2 глави лук
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 400 мл бяло вино
- 200 мл пилешки бульон
- 1 дафинов лист
- 1 с.л. пушен червен пипер
- 1–2 с.л. брашно
- 1 с.л. доматен концентрат
- 30 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
За пюрето:
- 600 г картофи
- 200 мл прясно мляко
- 1 малка глава целина
- 1 корен пащърнак
- 1 скилидка чесън
- 20 г краве масло
- 2 стръка пресен лук
- 4 стръка магданоз
- сол на вкус
За маслото:
- 80 г краве масло
- 1 ч.л. кимион на зърна