Виненият кебап е едно от най-комфортните български ястия. В тази рецепта традиционната гарнитура от картофено пюре е заменена с пюре от от целина, пащърнат и картофи. За повече аромат и вкус ястияето се поръсва с разтопено масло с кимион.

Продукти

  • За кебапа:
  • 800 г свинска плешка
  • 2 глави лук
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • 400 мл бяло вино
  • 200 мл пилешки бульон
  • 1 дафинов лист
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 1–2 с.л. брашно
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 30 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • За пюрето:
  • 600 г картофи
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 малка глава целина
  • 1 корен пащърнак
  • 1 скилидка чесън
  • 20 г краве масло
  • 2 стръка пресен лук
  • 4 стръка магданоз
  • сол на вкус
  • За маслото:
  • 80 г краве масло
  • 1 ч.л. кимион на зърна

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете месото на средно големи кубчета. Наситнете лука и чесъна, настържете моркова. Овкусете месото със сол и пипер и поръсете с брашно.
  • 2. Загрейте зехтина в мултикукър или тенджера и запържете хубаво месото. Добавете зеленчуците и гответе около 5 минути на силен огън.
  • 3. След това изсипете доматения концентрат, пушения пипер, дафиновия лист и разбъркайте, налейте виното и бульона, посолете и затворете капака. Гответе под налягане за 15 минути или ако е в тенджера – за 40 минути.
  • 4. През това време сварете обелените и нарязани на едро картофи, целина и пащърнак във вода със скилидка чесън и сол. Щом омекнат, отцедете и намачкайте с преса. Сложете маслото и млякото, ако е нужно, посолете и разбъркайте. Накрая прибавете наситнени пресен лук и магданоз и отново разбъркайте.
  • 5. Загрейте маслото в съд и дръжте на умерен огън, докато стане със светлокафяв цвят. Сложете вътре кимион и махнете от котлона.
  • 6. Сервирайте яхнията с пюрето и маслото.

Свързани рецепти

Виж всички