Виетнамски ориз с пиле
Рецепта от: Люк Нгуен
Това ястие се продава почти на всеки ъгъл в Хой Ан, Виетнам и се яде с пръсти. Задължително го опитайте!
Продукти
- За бульона:
- 1 цяло пиле (без вътрешности)
- 5 литра вода
- 1 глава лук
- 4 бр. азиатски червен лук шалот
- 4 см корен джинджифил
- 3 с.л. рибен сос
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. куркума
- За пилето:
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. смлян черен пипер
- 1 ч.л. захар
- 3 бр. кумкуат, сок
- За ориза:
- 3 скилидки чесън
- 15 г корен джинджифил
- 2 ч.ч. жасминов ориз
- 6 ч.ч. пилешки бульон
- За салатата:
- 100 г моркови
- 100 г зелена папая
- 100 г бял лук
- 2 с.л. пържен чесън
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. бял пипер
- 2 с.л. лют сос Хой Ан
- 3 бр. кумкуат, сок
- шепа виетнамска мента
- За сервиране:
- 4 резена лимон
- 4 чч.л. лют сос Хой Ан
Начин на приготвяне:
- 1. За бульона поставете пилето в тенджера с 5 литра вода и добавете обелените и разрязани на половинки глави лук и шалот. Добавете и обеления и нарязан джинджифил, рибен сос, куркума и сол. Захлупете и оставете водата да заври. Варете 20 минути, след това дръпнете тенджерата от огъня и я оставете захлупена още 20 минути.
- 2. Извадете пилето от тенджерата и го оставете да изстине. След това накъсайте месото на парченца и ги поставете в купа. Овкусете ги със сол, черен пипер, захар и сок от кумкуат. Разбъркайте добре.
- 3. За ориза измийте ориза под течаща вода 2 пъти и го отцедете добре. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на ситно. Обелете джинджифила и го нарежете на тънки жулиени. В голям тиган сипете олио и го загрейте. Запържете чесъна и джинджифила за 2 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавете ориза и го запържете за 3 минути, като го разбърквате. Добавете бульона и поставете капак. Намалете силата на огъня и гответе 20 минути. Дръпнете ориза от огъня и го оставете захлупен още 10 минути.
- 4. За салатата обелете лука и го нарежете на много тънки полумесеци. Морковите и папаята нарежете на тънки пръчици. Поставете нарязаните зеленчуци и плод в купа със студена вода за 10 минути. След това добре ги отцедете и ги поставете в купа. Овкусете със сол и бял пипер, сок от кумкуат, лют сос и пържен чесън. Разбъркайте много добре.
- 5. Напълнете купичка с ориз и изравнете отгоре. Обърнете купичката в чиния. Върху ориза сипете от пилешкото месо и от салатата. Поръсете с още лют сос и лимонов сок.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби