Това ястие се продава почти на всеки ъгъл в Хой Ан, Виетнам и се яде с пръсти. Задължително го опитайте!

Продукти

  • За бульона:
  • 1 цяло пиле (без вътрешности)
  • 5 литра вода
  • 1 глава лук
  • 4 бр. азиатски червен лук шалот
  • 4 см корен джинджифил
  • 3 с.л. рибен сос
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. куркума
  • За пилето:
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. смлян черен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • 3 бр. кумкуат, сок
  • За ориза:
  • 3 скилидки чесън
  • 15 г корен джинджифил
  • 2 ч.ч. жасминов ориз
  • 6 ч.ч. пилешки бульон
  • За салатата:
  • 100 г моркови
  • 100 г зелена папая
  • 100 г бял лук
  • 2 с.л. пържен чесън
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. бял пипер
  • 2 с.л. лют сос Хой Ан
  • 3 бр. кумкуат, сок
  • шепа виетнамска мента
  • За сервиране:
  • 4 резена лимон
  • 4 чч.л. лют сос Хой Ан

Начин на приготвяне:

  • 1. За бульона поставете пилето в тенджера с 5 литра вода и добавете обелените и разрязани на половинки глави лук и шалот. Добавете и обеления и нарязан джинджифил, рибен сос, куркума и сол. Захлупете и оставете водата да заври. Варете 20 минути, след това дръпнете тенджерата от огъня и я оставете захлупена още 20 минути.
  • 2. Извадете пилето от тенджерата и го оставете да изстине. След това накъсайте месото на парченца и ги поставете в купа. Овкусете ги със сол, черен пипер, захар и сок от кумкуат. Разбъркайте добре.
  • 3. За ориза измийте ориза под течаща вода 2 пъти и го отцедете добре. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на ситно. Обелете джинджифила и го нарежете на тънки жулиени. В голям тиган сипете олио и го загрейте. Запържете чесъна и джинджифила за 2 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавете ориза и го запържете за 3 минути, като го разбърквате. Добавете бульона и поставете капак. Намалете силата на огъня и гответе 20 минути. Дръпнете ориза от огъня и го оставете захлупен още 10 минути.
  • 4. За салатата обелете лука и го нарежете на много тънки полумесеци. Морковите и папаята нарежете на тънки пръчици. Поставете нарязаните зеленчуци и плод в купа със студена вода за 10 минути. След това добре ги отцедете и ги поставете в купа. Овкусете със сол и бял пипер, сок от кумкуат, лют сос и пържен чесън. Разбъркайте много добре.
  • 5. Напълнете купичка с ориз и изравнете отгоре. Обърнете купичката в чиния. Върху ориза сипете от пилешкото месо и от салатата. Поръсете с още лют сос и лимонов сок.

Свързани рецепти

Виж всички