Виетнамска супа Фо Бо
Рецепта от: Люк Нгуен
Супата Фо Бо е класическо виетнамско ястие, което често се консумира на закуска. Тази супа ще ви засити и ще ви стопли душата. Приготвянето ѝ отнема поне 3 часа, за да се получи питателен и бистър говежди бульон, който се сервира с оризови нудли, телешко месо и ароматни пресни подправки.
Продукти
- 2 кг волски опашки
- 4 с.л. сол
- 1 глава чесън
- 4 големи глави червен лук
- 150 г корен джинджифил
- 2 кг телешки гърди
- 185 мл рибен сос
- 80 г кандирана захар
- 1.600 г пресни оризови нудъли
- 400 г говежди сирлойн стек
- 4 стръка пресен лук
- стръкове кориандър
- 2 люти мушки "Птиче око"
- 1 лайм
- За сместа от подправки:
- 8 гвоздейчета карамфил
- 5 зведички анасон
- 2 пръчки касия
- 1 с.л. зърна черен пипер
- семена резене
- черен кардамон
Начин на приготвяне:
- 1. Сложете волски опашки или телешко рагу, както и телешките гърди в голяма тенджера. Добавете 3 с.л. сол и залейте със студена вода. Оставете да престоят 1 час.
- 2. В загрят сух тиган запечете за по няколко минути, една по една, всички сухи подправки - карамфил, анасон, канела, черен пипер, семена резене и черен кардамон. След това ги стрийте или смелете в блендер. Увийте смлените подправки в парче тензух, на вързопче.
- 3. Загрейте скара на дървени въглища или грил-тиган и изпечете от всички страни небелените глави лук и чесън, както и корена джинджифил. Това ще отнеме около 15 минути. След като изстинат, ги обелете.
- 4. Прецедете телешкото рагу и телешките гърди и ги върнете в тенджерата. Залейте с 6 литра вода и добавете 1 с.л. сол, рибения сос, кандираната захар, вързопчето с подправки, както и обелените печени лук, чесън и джинджифил. Оставете сместа да заври и след това намалете силата на огъня, така че сместа да къкри. В продължение на 15 минути, с помощта на решетеста лъжица, обирайте пяната на повърхността на бульона. Варете месото 2-3 часа, докато бульонът се редуцира почти наполовина.
- 5. Извадете телешкото рагу и телешките гърди и прецедете бульона през тензух. Нарежете месото от телешките гърди на тънко. Поддържайте бульона горещ.
- 6. Потопете оризовите нудли във вряща подсолена вода за 20 секунди, отцедете ги и ги разпределете в купички. Нарежете на тънко суровия говежди стек.
- 7. Супата Фо Бо се сервира като върху оризовите нудли се поставят по 3-4 парченца сварени телешки гърди, 3-4 парченца сурово говеждо месо и всичко се залее с горещ бульон. Супата се гарнира със стръкове пресен кориандър, нарязан пресен лук и нарязана люта чушка.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Стоян и Лора
Фиакър гулаш
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Мери Бери
Фланк стек с мащерка, картофи и спанак