Супата Фо Бо е класическо виетнамско ястие, което често се консумира на закуска. Тази супа ще ви засити и ще ви стопли душата. Приготвянето ѝ отнема поне 3 часа, за да се получи питателен и бистър говежди бульон, който се сервира с оризови нудли, телешко месо и ароматни пресни подправки.

Продукти

  • 2 кг волски опашки
  • 4 с.л. сол
  • 1 глава чесън
  • 4 големи глави червен лук
  • 150 г корен джинджифил
  • 2 кг телешки гърди
  • 185 мл рибен сос
  • 80 г кандирана захар
  • 1.600 г пресни оризови нудъли
  • 400 г говежди сирлойн стек
  • 4 стръка пресен лук
  • стръкове кориандър
  • 2 люти мушки "Птиче око"
  • 1 лайм
  • За сместа от подправки:
  • 8 гвоздейчета карамфил
  • 5 зведички анасон
  • 2 пръчки касия
  • 1 с.л. зърна черен пипер
  • семена резене
  • черен кардамон

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете волски опашки или телешко рагу, както и телешките гърди в голяма тенджера. Добавете 3 с.л. сол и залейте със студена вода. Оставете да престоят 1 час.
  • 2. В загрят сух тиган запечете за по няколко минути, една по една, всички сухи подправки - карамфил, анасон, канела, черен пипер, семена резене и черен кардамон. След това ги стрийте или смелете в блендер. Увийте смлените подправки в парче тензух, на вързопче.
  • 3. Загрейте скара на дървени въглища или грил-тиган и изпечете от всички страни небелените глави лук и чесън, както и корена джинджифил. Това ще отнеме около 15 минути. След като изстинат, ги обелете.
  • 4. Прецедете телешкото рагу и телешките гърди и ги върнете в тенджерата. Залейте с 6 литра вода и добавете 1 с.л. сол, рибения сос, кандираната захар, вързопчето с подправки, както и обелените печени лук, чесън и джинджифил. Оставете сместа да заври и след това намалете силата на огъня, така че сместа да къкри. В продължение на 15 минути, с помощта на решетеста лъжица, обирайте пяната на повърхността на бульона. Варете месото 2-3 часа, докато бульонът се редуцира почти наполовина.
  • 5. Извадете телешкото рагу и телешките гърди и прецедете бульона през тензух. Нарежете месото от телешките гърди на тънко. Поддържайте бульона горещ.
  • 6. Потопете оризовите нудли във вряща подсолена вода за 20 секунди, отцедете ги и ги разпределете в купички. Нарежете на тънко суровия говежди стек.
  • 7. Супата Фо Бо се сервира като върху оризовите нудли се поставят по 3-4 парченца сварени телешки гърди, 3-4 парченца сурово говеждо месо и всичко се залее с горещ бульон. Супата се гарнира със стръкове пресен кориандър, нарязан пресен лук и нарязана люта чушка.

Свързани рецепти

Виж всички