Виенски шницел с картофена салата

Виенски шницел с картофена салата

Начин на приготвяне:

1. Изтънете котлетите без кост до дебелина 0.5 см, като ги начукате. Поръсете месото със сол и черен пипер от двете страни.
2. В една купа разбийте яйцата. В друга поставете прясно смлените хлебни трохи, а в трета - брашното.
3. Оваляйте месото в брашно и изтръскайте излишното. Слоят трябва да е съвсем фин. След това потопете месото в яйцата и накрая в галетата.
4. В дълбок тиган смесете 1 част олио и 1 част пречистено масло /гхи/. Загрейте мазнината добре. Като потопите дървен шиш и по него се качват балончета, температурата е подходяща за пържене. Пуснете шницела в мазнината и пържете буквално за по няколко секунди от всяка страна, до златисто.
5. За картофената салата сварете картофите без да ги белите, те трябва да останат цели. Обелете картофите докато са топли и ги нарежете на кубчета. В купа разбъркайте оцета, горчицата, олиото, нарязания на ситно лук шалот и телешкия бульон и добавете картофите. Разбъркайте. Добавете пържения бекон на кубчета и нарязаните на ситно пресни подправки - магданоз и девисил. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.

Продукти

За шницелите:

  • 4 телешки котлета х 180 г
  • 4 с.л. брашно
  • 2 яйца
  • 4 с.л. пресни хлебни трохи
  • сол и черен пипер
  • 300 мл гхи
  • 1 лимон
  • 4 стръка керевиз

За картофената салата:

  • 600 г картофи
  • 4 с.л. ябълков оцет
  • 3 ч.л. горчица
  • 80 мл олио
  • 200 мл телешки бульон
  • 3 глави лук шалот
  • 4 с.л. пържен бекон
  • 1 с.л. нарязан магданоз
  • 1 с.л. нарязан девисил
  • сол и черен пипер