Весело пиле с естрагон

Весело пиле с естрагон

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубаво розовите картофи. Нарежете ги на дълги филийки с дебелина 3 мм. Сварете ги ал денте в подсолена вряща вода. Изсушете филийките хубаво върху кърпа. След това ги сложете в купа и ги залейте със зехтин. Разбъркайте. Изпечете филийките картофи в загрят грил-тиган и ги запечете от двете страни. Съхранявайте картофите топли във фурна до поднасяне.
2. В тиган с малко зехтин подредете гъбите с шапките нагоре и ги дапечете за 2 минути. Съхранявайте и тях топли.
3. Отстранете най-външните листа на главата китайско зеле. Нарежете зелето парчета от по 5 см. Бланширайте зелето във вряща подсолена вода за 1 минута. Изцедете го и го оставете под студена течаща вода. След това го изтискайте максимално с ръце. Разтопете маслото в тенджерка и задушете зелето. Овкусете с черен пипер и лимонов сок. Съхранявайте зелето топло.
4. Вземете пилешко филе от свободно отглеждано пиле. Поръсете парчетата със зехтин и го разнесете по месото. Поръсете с прясно смлян кориандър и с фино настъргана кора от лайм /лимон или портокал/. Поставете по 2 слайса панчета върху всяко филе и го притиснете хубаво върху него. Загрейте фурната на 120 градуса и поставете филетата върху решетката на фурната, постлана с хартия за печене. Печете 15-20 минути. Нарежете парчетата филе с остър и гъвкав нож на дълги филийки, под ъгъл. За да не разкъсате панчетата правете движения като с трион, нпред-назад.
5. Откъснете листата естрагон и ги бланширайте за 30 секунди. Изцедете ги и ги изплакнете със студена вода. Изтискайте ги хубаво с ръце и ги нарежете на ситно.
6. За соса сабайон поставете дълбок тиган с дебело дъно на котлона, включен на най-ниската степен. Другият вариант е да направите соса на водна баня, като поставите съд върху тенджера с вряща вода на слаб огън. Изсипете жълтъците, бялото вино и перното /може да използвате и друга анасанова алкохолна напитка/ и бъркайте енергично с тел. Сосът трябва да да е въздушен и пенлив. Бъркайте докато сместа изсветлее и се посгъсти. Дръпнете тигана от котлона и добавете зехтина на тънка струйка, като продължавате енергично да бъркате. Може да проверите дали сосът е напълно готов, като гребнете от него с дъното на лъжица - ако сосът се задържа, значи е готов. Добавете нарязания естрагон и разбъркайте.
7. Преди да подредите чиниите ги затоплете леко. Направете линия от китайско зеле по средата на чинията. Върху нея подредете печени картофи. Върху тях филийки пилешко. Върху месото поставете гъби и полейте със сабайон.
Съвет за вино: Подберете младо червено вино с плодов аромат. Поднесете го леко изстудено - 18-19 градуса.
Подходящо е френско вино от областта Венту или божоле.

Продукти

За зеленчуците:

  • 6 розови картофа
  • 50 мл зехтин
  • 1 глава китайско зеле
  • 1 лайм
  • 1 с.л. масло
  • 12 гъби шийтаке
  • сол и черен пипер

За месото:

  • 2 парчета пилешко филе
  • 4 слайса панчета
  • прясно смлян кориандър

За соса:

  • 0.5 връзка естрагон
  • 4 жълтъка
  • 50 мл бяло сухо вино
  • 35 мл перно
  • 50 мл зехтин

Свързани рецепти