Венец с мас

Венец с мас

Описание:

1.В голяма купа сипете брашното. Сипете солта и маята на две противоположни места върху брашното. Разбъркайте. Добавете нарязаното на малки кубчета масло и претрийте сместа с ръце. Добавете 3/4 от водата и оформете тесто. Добавете още вода, за да се получи гладко тесто, което лесно се отделя от стените на купата. Извадете тестото върху леко поръсен с брашно плот и месете 5-10 минути. Поставете тестото в купа, покрийте с фолио и оставете да втасва на топло до удвояване на обема, около 2-3 часа.
2. Омесете втасалото тесто леко върху набрашнен плот и като натискате с пръсти оформете правоъгълник с приблизителни размери 50х20 см. намажете 2/3 от повърхността на правоъгълника с мас. Поръсете равномерно захарта и нарязаните сушени плодове. Сгънете тестото като пощенски плик - първо прегънете горната част към средата и притиснете, след това прегънете долната част към средата и притиснете отново. Завъртете пакета на 90 градуса и го разточете на дълъг правоъгълник.
3. Обърнете правоъгълника така, че дългата му страна да е хоризонтално разположена и навийте на стегнато руло. Разрежете рулото на две, по дължина, с остър нож. Поставете двете разрезени части една до друга и ги завийте заедно, но в противоположни посоки от двата края. Така усуканите ленти завийте на венец и поставете в предварително намаслена дълбока форма /20 см диаметър/. Оставете тестото да втаса докато достигне ръба на формата, около 1 час и 30 минути. След това печете венеца в предварително загрята фурна на 200 градуса 25-30 минути.

Продукти

  • 450 г брашно
  • 5 г сол
  • 14 г суха мая
  • 75 г свинска мас
  • 300 мл вода
  • 75 г масло
  • 225 г сушени плодове
  • 50 г тъмнокафява захар

Свързани рецепти