Великденски шоколадови яйца

За да направите сами великденски шоколадови яйца, ще ви трябват само качествен шоколад и пластмасови форми. А удовлетворението е голямо!

Продукти

  • 1.5 кг качествен шоколад на капки
  • пластмасова форма за великденски яйца

Начин на приготвяне:

  • 1. За да темперирате шоколада сипете шоколадовите капки в пластмасова купа. Поставете купата в микровълнова фурна и загрявайте шоколада на интервали от по 30 секунди, като след всеки интервал разбърквате с помощта на силиконова шпатула. Продължете да загрявате шоколада, докато 50% от него е разтопен, а останалите 50% са все още в твърдо състояние. Извадете купата и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка и лъскава.
  • 2. Полирайте пластмасовата форма за яйца с парче памук. Напълнете формата с разтопения шоколад, докато се запълни напълно. Изстържете повърхността и страните на формата с метална шпатула или палетен нож. Потупайте формата върху плота, за да премахнете въздушните мехурчета.
  • 3. Хванете формата за единия ръб, обърнете я с отвора надолу над купа или върху лист хартия за печене и почукайте леко с дръжката на шпатулата, за да отстраните излишния шоколад, докато достигнете желаната дебелина на шоколадовия слой. Внимавайте черупката да не стане прекалено тънка. Изстържете формата, докато е все още обърната с отвора надолу. След това я обърнете наобратно и се уверете, че повърхността на формата е добре почистена.
  • 4. Поставете лист хартия за печене върху плота и сложете формата с отворената страна надолу. Ударете леко формата върху плота, за да придвижите шоколада към краищата. Оставете да се втвърди на стайна температура за 10-15 минути. За да проверите дали шоколадът се е стегнал достатъчно, проверете дали залепва за хартията за печене. Ако все още залепва, оставете го да се втвърди още няколко минути.
  • 5. Обърнете формата и отново изстържете повърхността. Поставете я в хладилник за 15-20 минути, за да се стегне напълно и за да може шоколадът да се свие и лесно да се отдели от формата.
  • 6. Междувременно загрейте чиста тава във фурната на 50°C. За да извадите шоколада от формите, почукайте ги леко върху плота и внимателно завъртете, както бихте направили с формички за лед. Изберете две половини, които ще съедините в яйце и внимателно ги разтрийте върху топлата тава, докато ръбовете започнат да се разтапят. Притиснете ръбовете една към друга и оставете да се втвърдят.

Свързани рецепти

Виж всички