Великденски шоколадови яйца
Рецепта от: Кирстен Тиболс

За да направите сами великденски шоколадови яйца, ще ви трябват само качествен шоколад и пластмасови форми. А удовлетворението е голямо!
Продукти
- 1.5 кг качествен шоколад на капки
- пластмасова форма за великденски яйца
Начин на приготвяне:
- 1. За да темперирате шоколада сипете шоколадовите капки в пластмасова купа. Поставете купата в микровълнова фурна и загрявайте шоколада на интервали от по 30 секунди, като след всеки интервал разбърквате с помощта на силиконова шпатула. Продължете да загрявате шоколада, докато 50% от него е разтопен, а останалите 50% са все още в твърдо състояние. Извадете купата и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка и лъскава.
- 2. Полирайте пластмасовата форма за яйца с парче памук. Напълнете формата с разтопения шоколад, докато се запълни напълно. Изстържете повърхността и страните на формата с метална шпатула или палетен нож. Потупайте формата върху плота, за да премахнете въздушните мехурчета.
- 3. Хванете формата за единия ръб, обърнете я с отвора надолу над купа или върху лист хартия за печене и почукайте леко с дръжката на шпатулата, за да отстраните излишния шоколад, докато достигнете желаната дебелина на шоколадовия слой. Внимавайте черупката да не стане прекалено тънка. Изстържете формата, докато е все още обърната с отвора надолу. След това я обърнете наобратно и се уверете, че повърхността на формата е добре почистена.
- 4. Поставете лист хартия за печене върху плота и сложете формата с отворената страна надолу. Ударете леко формата върху плота, за да придвижите шоколада към краищата. Оставете да се втвърди на стайна температура за 10-15 минути. За да проверите дали шоколадът се е стегнал достатъчно, проверете дали залепва за хартията за печене. Ако все още залепва, оставете го да се втвърди още няколко минути.
- 5. Обърнете формата и отново изстържете повърхността. Поставете я в хладилник за 15-20 минути, за да се стегне напълно и за да може шоколадът да се свие и лесно да се отдели от формата.
- 6. Междувременно загрейте чиста тава във фурната на 50°C. За да извадите шоколада от формите, почукайте ги леко върху плота и внимателно завъртете, както бихте направили с формички за лед. Изберете две половини, които ще съедините в яйце и внимателно ги разтрийте върху топлата тава, докато ръбовете започнат да се разтапят. Притиснете ръбовете една към друга и оставете да се втвърдят.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Лука Чиано
Поширани круши с мус от пармезан