Великденски кейк
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Този великденски кейк е специален - тестото е с мая и в него се добавят настъргани моркови и парченца сушени кайсии. Глазурата от разбити белтъци и поръсените ядки шамфъстък му придават празничен вид.
Продукти
- 1 шушулка ванилия
- 365 мл сок от моркови
- 14 г суха мая
- 660 г брашно
- щипка сол
- 70 г меко масло
- 1 яйце
- 70 г захар
- 50 г сушени кайсии
- 160 г настъргани моркови
- За глазурата:
- 1 белтък
- 160 г пудра захар
- 50 г ядки шам-фъстък
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете сушените кайсии в топла вода за 15 минути.
- 2. Сипете сока от моркови в тенджерка и го затоплете леко. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и маята.
- 3. Сипете брашното на плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сложете мекото масло, яйцето и захарта и изсипете топлата смес от сок и мая. разбъркайте продуктите в кладенчето и постепенно добавяйте от брашното към нея. Омесете гладко тесто, като си помагате с шпакла. Поставете тестото в намаслена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втасва на топло 1 час.
- 4. Нарежете кайсиите на кубчета и настържете моркови. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разстелете леко с ръце. Поставете върху него кайсиите и морковите и месете тестото, докато те се поемат от него. Разточете тестото на руло, с помощта на ръце и го поставете в намаслена форма за кекс с дупка. Оставете тестото да втасва още 45 минути, на топло. След това изпечете кейка в предварително загрята фурна на 220 градуса за 45 минути.
- 5. За глазурата разбийте белтъка с помощта на тел. Добавете пудрата захар, като разбивате енергично, до получаването на пяна.
- 6. Извадете изпечения кейк върху поднос, наобратно. Докато е още топъл, го намажете с глазурата, с помощта на четка. Поръсете с нарязани ядки шам-фъстък.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Торта с мак и рикота
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Мери Бери
Празнична шоколадова торта
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк