Този великденски кейк е специален - тестото е с мая и в него се добавят настъргани моркови и парченца сушени кайсии. Глазурата от разбити белтъци и поръсените ядки шамфъстък му придават празничен вид.

Продукти

  • 1 шушулка ванилия
  • 365 мл сок от моркови
  • 14 г суха мая
  • 660 г брашно
  • щипка сол
  • 70 г меко масло
  • 1 яйце
  • 70 г захар
  • 50 г сушени кайсии
  • 160 г настъргани моркови
  • За глазурата:
  • 1 белтък
  • 160 г пудра захар
  • 50 г ядки шам-фъстък

Начин на приготвяне:

  • 1. Накиснете сушените кайсии в топла вода за 15 минути.
  • 2. Сипете сока от моркови в тенджерка и го затоплете леко. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и маята.
  • 3. Сипете брашното на плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сложете мекото масло, яйцето и захарта и изсипете топлата смес от сок и мая. разбъркайте продуктите в кладенчето и постепенно добавяйте от брашното към нея. Омесете гладко тесто, като си помагате с шпакла. Поставете тестото в намаслена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втасва на топло 1 час.
  • 4. Нарежете кайсиите на кубчета и настържете моркови. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разстелете леко с ръце. Поставете върху него кайсиите и морковите и месете тестото, докато те се поемат от него. Разточете тестото на руло, с помощта на ръце и го поставете в намаслена форма за кекс с дупка. Оставете тестото да втасва още 45 минути, на топло. След това изпечете кейка в предварително загрята фурна на 220 градуса за 45 минути.
  • 5. За глазурата разбийте белтъка с помощта на тел. Добавете пудрата захар, като разбивате енергично, до получаването на пяна.
  • 6. Извадете изпечения кейк върху поднос, наобратно. Докато е още топъл, го намажете с глазурата, с помощта на четка. Поръсете с нарязани ядки шам-фъстък.

Свързани рецепти

Виж всички