Вегетарианско суши

Вегетарианско суши

Начин на приготвяне:

1. Измийте ориза в цедка под течаща вода докато водата, която изтича от него стане напълно прозрачна. Оставете ориза да се изцеди 10-15 минути.
2. Сложете ориза във вода и щом заври захлупете и варете 15 минути на тих огън.
3. Смесете захарта, солта и оризовия оцет. Сложете сварения ориз в плосък съд и го полейте равномерно със сместа, като разбърквате леко.
4. Пуснете аспержите във вряща подсолена вода за 3 минути. След това ги поставете в купа със студена вода и лед. Разбъркайте яйцата с малко соев сос и ги изпържете на тънък слой в тиган с малко мазнина само от едната страна, на две порции. Прехвърлете омлета в чиния и го разрежете на три еднакви парчета. Във всяко парче омлет завийте по един асперж на рулце. Нарежете авокадото на лентички, а чери доматите разрежете на половинки. Смесете майонезата със сока на половин лайм и разбъркайте.
5. Сложете кора нори върху рогозка с лъскавата страна надолу. Ако желаете, преди това може да нагреете леко кората над газовия пламък на котлона, за да стане тя по-хрупкава. Топнете пръстите си в купичка с вода и гребнете от ориза. Разстелете го на тънък пласт до половината на кората.
6. Върху външния край на ориза, по дължина, разнесете от майонезата. Поставете чери доматчета и лентички авокадо. Завийте кората на руло с помощта на рогозката. За другия вид суши поставете по три завити аспержи в яйца и завийте на руло. Нарежете рулото на еднакви парчета с помощта на мокър нож.
7. Поднесете суши с маринован джинджифил, уасаби и соев сос.
Съвет: Вариантите за вегетарианско суши са безкрайни - с морков, чушка, краставица, репичка, пържено тофу и т.н.

Продукти

За ориза:

  • 250 г късозърнест ориз
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 50 мл оризов оцет

За пълнежа:

  • 6 зелени аспержи
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. соев сос
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 авокадо
  • 10 чери доматчета
  • 1 с.л. майонеза
  • 0.5 лайм
  • сок

За сервиране:

  • паста уасаби
  • соев сос
  • джинджифил

Свързани рецепти