Начин на приготвяне:
1. Сипете ориза в тенджера и го залейте с 2 ч.ч. гореща вода. Овкусете със сол и добавете карамфила и цялата половинка лимон. Захлупете съда и варете 10 минути. След това изтискайте сока на лимона и изхвърлете останалото от него.
2. Нарежете карфиола на тънки резени и ги запечете в грил-тиган, докато се получат резки по тях, по около 5 минути от всяка страна.
3. В дъбок тиган или тенджера сипете 2 с.л. рапично олио и добавете семената синап и сминдух, куркумата, както и листата къри /може да ползвате и сушени листа къри/. Разбъркайте. нарежете на кръгчета пресния лук и лютата чушка и ги добавете и тях. Джинджифилът обелете и нарежете на ситно и го добавете. Нарежете само дръжките на кориандъра и добавете и тях. Пресовайте чесъна направо над съда. Разбъркайте всичко и запържете за 1 минута
4. Нарежете доматите на кубчета и ги добавете при подправките. Излейте нисксомасленото кокосово мляко и прецедения нахут от консерва. Добавете и ананаса на парченца заедно със сока от консервата. Разбъркайте. Добавете запечения карфиол и оставете кърито да покъкри няколко имнути.
5. За соса нарежете листата мента и ги начукайте в хаванче. Щом станата на паста, добавете кисело мляко и лимонов сок. Овкусете със сол. Добавете 1-2 с.л. от соса в кърито и леко разбъркайте.
6. Затоплете пападумите в микровълнова фурна за 2 минути, те се издуват.
7. Върху голяма дървена дъска поднесете кърито и ориза. Поръсете ги с листа кориандър. Гарнирайте с пападум и резени лимон.
Продукти
- 0.5 глава карфиол
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. синапено семе
- 1 с.л. семена сминдух
- 1 ч.л. куркума
- 1 шепа листа къри
- 1 см джинджифил
- 1 люта чушка
- 2 скилидки чесън
- 6 стръка пресен лук
- 1 връзка кориандър
- 2 зрели домата
- 400 мл кокосово мляко
- 400 г нахут от консерва
- 227 г парченца ананас от консерва
- 1 лимон
За ориза:
- 300 г ориз басмати
- 10 гвоздейчета карамфил
- 0.5 лимон
- щипка сол
За соса:
- 0.5 връзка мента
- 3 с.л. кисело мляко
- 0.5 лимон
- сок